Winnaars én verliezers van EK 2021: van Memphis en Bergwijn tot Berghuis en Babel

17 maart 2020 om 13:35
Laatste update: 17 maart 2020 om 13:38

De coronacrisis en een voorlopige 'lentestop' in het voetbal: de meesten balen ervan, maar voor anderen komt het stiekem best goed uit. De huidige 'lockdown' heeft in sportief opzicht – afgezien van alle besmettingen en quarantainemaatregelen dus – niet alleen verliezers, maar ook winnaars opgeleverd, zoals gebruikelijk in de topsport. VoetbalPrimeur zet ze op een rijtje.

Opgelucht ademhalen
1. Memphis Depay

Misschien was het tegen beter weten in, maar Memphis wilde tegen iedere prijs het EK halen nadat hij in december zijn kruisband afscheurde. Inmiddels zit er echter heel wat minder tijdsdruk op zijn intensieve, risicovolle revalidatieperiode, gezien de op handen zijnde verplaatsing van het EK. Rustig acclimatiseren, ritme opdoen bij Olympique Lyon en met een jaartje vertraging in topvorm naar het EK: wij tekenen ervoor.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Im getting fly all dayyyyy

Een bericht gedeeld door Memphis Depay (@memphisdepay) op

2. Steven Bergwijn
Hetzelfde verhaal: ook voor Bergwijn zou het EK een lastig verhaal worden, gezien zijn onlangs opgelopen enkelblessure. Tottenham Hotspur-manager José Mourinho vreesde dat hij dit seizoen geen beroep meer zou kunnen doen op Bergwijn. Daarmee bedoelde hij het seizoen 2019/2020 1.0, dat echter flink verlengd lijkt te worden: voor de herstellende Bergwijn is de situatie nu een stuk rooskleuriger geworden.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wel of geen voetbal, @stevenbergwijn zit voorlopig toch in de lappenmand is te zien op zijn snapchat. 😔😰

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur) op

3. Harry Kane
Vlak voordat Bergwijn zich in Noord-Londen meldde, was zijn latere ploeggenoot Kane weggevallen vanwege een noodzakelijke hamstringoperatie. Voetbalminnend Engeland hield zijn hart vast, maar ook de WK-topscorer van 2018 lijkt opgelucht adem te kunnen halen. Tegen de tijd dat het EK gespeeld kan worden, zal Kane vast wel weer wedstrijdfit zijn.

4. Eden Hazard
Hazard verblijft in een land waar sinds kort de noodtoestand van kracht is. Toch zal de Rode Duivel niet rouwig zijn om de huidige voetbaldroogte. Hazards debuutseizoen bij Real Madrid verliep al buitengewoon moeizaam, na een enkeloperatie begin maart kwam ook het EK op de tocht te staan. Voorlopig hoeft hij zich niet in allerlei bochten te wringen om alsnog op de afspraak te zijn.

5. ADO Den Haag
Ook op clubniveau zijn er geluks- en pechvogels. Neem nou ADO Den Haag, dat al wekenlang onder hoogspanning stond: een nieuwe trainer uit Engeland, acht versterkingen, tactische bijlessen door supporters én teleurstellende resultaten. Het trotse ADO koerste rechtstreeks op de Keuken Kampioen Divisie af en had de witte vlag al kunnen hijsen, als er niet gewonnen werd van Fortuna Sittard. De druk is er nu even af in Den Haag, al is het nu afwachten hoe de KNVB het slot van het seizoen gaat invullen.

6. Ajax
Ook in Amsterdam zullen ze niet rouwig zijn om de extra rust: Ajax speelde sinds 27 juli alweer 42 wedstrijden, kampte met een constant gevulde ziekenboeg en beleefde na de winterstop één van zijn grootste crises in de recente clubgeschiedenis. Desondanks slaagde de ploeg van Erik ten Hag erin om AZ voorlopig op doelsaldo voor te blijven. Mocht dit seizoen nog uitgespeeld worden, dan lijkt het opgeladen Ajax – vermoedelijk weer met Joël Veltman en David Neres – de beste papieren te hebben.

7. FC Barcelona
In Camp Nou zaten ze na 1 februari met de handen in het haar: niet alleen Luis Suárez, maar ook Ousmane Dembélé liep een blessure op en bleek maandenlang niet inzetbaar. Niemand minder dan Martin Braithwaite moest de offensieve Barça-problemen uiteindelijk verhelpen. LaLiga-voorzitter Javier Tebas liet deze week weten dat hij de competitie sowieso af wilde maken. De kans dat Barcelona op volle oorlogssterkte de spannende tweestrijd met Real Madrid vervolgen, lijkt hierdoor iets groter te worden.

8. UEFA
Zou een EK in 2021 de UEFA zo slecht uitkomen? De Europese voetbalbond snijdt de FIFA nu de pas af door zijn grote melkkoe te organiseren op een moment waarop de grote eigenlijk uit wilde pakken met een lucratief WK voor clubteams. Een gevoelige tik in de financiële titanenstrijd tussen 's werelds grootste voetbalbonden.

Pech
1. Dick Advocaat
Sinds De Kleine Generaal instapte in De Kuip, heeft hij een zeldzame ommekeer bewerkstelligd. Het voorheen dolende Feyenoord won de ene na de andere wedstrijd en mocht plotseling dromen van een kampioenschap. Die Rotterdamse flow is inmiddels wreed doorbroken en Advocaat moet nu verplicht thuisblijven, niet bepaald de grootste hobby van de 72-jarige Hagenaar. Bovendien zou hij na De Klassieker op 22 maart beslissen over zijn Feyenoord-toekomst, maar die wedstrijd zal voorlopig niet gespeeld worden.

2. Cyriel Dessers
Ook het nationale elftal van Nigeria komt voorlopig niet in actie: de huidige Eredivisie-topscorer zal dus nog even moeten wachten op zijn langverwachte interlanddebuut. Helaas voor Dessers is er net tijdens het seizoen van zijn leven een pandemie van ongekende omvang uitgebroken. Zal er nog een tweede kans komen voor de sympathieke Leuvenaar met Nigeriaanse roots?

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🇳🇬🦅 Proud and honoured with my first call-up for the National Team of Nigeria. @ng_supereagles #naija

Een bericht gedeeld door Cyriel Dessers (@cyrieldessers) op

3. Steven Berghuis
Ook Dessers' collega-topscorer zal balend thuis zitten. Aanvoerder van Feyenoord, 22 officiële doelpunten, elf assists en precies op tijd in vorm voor het EK: Berghuis deed een gooi naar een basisplek in de gehavende Oranje-aanval, maar die plannen zijn voorlopig doorkruist. De concurrentie zal in 2021 waarschijnlijk een stuk groter zijn voor de linkspoot.

4. Ryan Babel
Dit geldt ook voor Babel, die juist met het oog op het EK naar Ajax was gekomen om zichzelf in de kijker te spelen bij Ronald Koeman. Maar hoe moet het volgend seizoen nou, als hij weer terugkeert naar Galatasaray en zijn geblesseerde concurrenten Memphis, Bergwijn en Donyell Malen weer terugkeren? Tegen die tijd is Babel alweer 34: was dit zijn laatste kans op een eindtoernooi?

5. Danny Makkelie
Nu Björn Kuipers aan zijn laatste jaren als internationaal arbiter bezig is, groeit Makkelie uit tot Nederlands nieuwe trots in Europa. De leidsman uit Dordrecht heeft al twee seizoenen op rij de kwartfinales in de Champions League 'gehaald' en leidde dit seizoen topwedstrijden als Atlético Madrid-Juventus, Borussia Dortmund-Internazionale en Liverpool-Atlético. Na zijn sterke optreden op Anfield tipten sommigen hem al als arbiter in de finale. Maar ja, wordt die eindstrijd überhaupt nog gespeeld?

6. Liverpool
Over Liverpool gesproken. Heb je eindelijk eens een seizoen waarin alles goed valt in de competitie, denk je na dertig lange jaren eindelijk weer eens kampioen te worden, krijg je dit... Het lot van Liverpool is het gesprek van de dag in Engeland: wordt de langverwachte landstitel een 'geschonken' kampioenschap, moeten The Reds feestvieren in een leeg stadion of wordt het seizoen ongeldig verklaard en moet Liverpool zelfs nóg langer wachten?

7. SS Lazio
Ook in Rome hadden ze pech. Juventus hield de Serie A jarenlang in een wurggreep, maar de titelrace leek dit jaar eindelijk eens spannend te kunnen worden. Mede dankzij een ontketende Ciro Immobile steeg Lazio dit seizoen boven zichzelf uit en bouwde het aan een reeks van 21 (!) Serie A-wedstrijden zonder nederlaag: tussen eind oktober en medio januari werd zelfs elf keer op rij gewonnen. Le Aquile – in 2000 voor het laatst landskampioen geworden – moeten nu in spanning afwachten of het seizoen wel uitgespeeld kan worden.

8. De competitieplanners
KNVB-manager competitiezaken Jan Bluyssen en zijn internationale collega's kunnen voorlopig hun vakantiedagen opsparen. Áls er dit seizoen nog gevoetbald wordt, zal de afwikkeling van het lopende seizoen een hele klus worden. Momenteel moeten er drie volle Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-speelrondes ingehaald worden, als dat er niet nóg meer worden. Bovendien moet het seizoen – met of zonder play-offs – idealiter voor 1 juli eindigen, aangezien de meeste contracten tegen die tijd aflopen. Ga er maar aan staan...