Tijdlijn: advocaat voor Cambuur, Frans seizoen af, Merkel beslist over Bundesliga

Tijdlijn: advocaat voor Cambuur, Frans seizoen af, Merkel beslist over Bundesliga

28-04-2020 23:55 Laatste update: 23:50
151

Het woord van het jaar 2020 lijkt in april al bekend: het coronavirus heeft in korte tijd het maatschappelijk leven wereldwijd volledig ontwricht. Ook het mondiale voetbal is niet ontkomen aan de epidemie, die de afgelopen weken flink om zich heen heeft gegrepen. VoetbalPrimeur gaat kort terug in de tijd en brengt de ontwikkelingen tot dusver in kaart.

31 januari 2020
Aanvankelijk had de voetbalwereld weinig 'last' van het virus, dat in december 2019 uitbrak in de Chinese stad Wuhan. De Chinese Super League-jaargang was op dat moment namelijk net afgelopen. Op Deadline Day waren daar de eerste aanwijzingen dat ook het voetbal op zijn tellen moest passen: Manchester United versterkte zich met Odion Ighalo van Shanghai Shenhua.

De Nigeriaanse spits voetbalde weliswaar op negen uur rijden van risicogebied Wuhan, maar zijn nieuwe werkgever nam geen enkel risico in medisch opzicht. Ighalo had twee weken na het afronden van zijn transfer nog niet één keer met Manchester United meegetraind.

9 februari 2020
Tottenham Hotspur had een weekje vrij en Dele Alli vloog uit voor een kleine vakantie. Onderweg kwam hij een man met een Aziatisch ogend uiterlijk tegen: Alli deed een mondkapje om, maakte stiekem filmponamen van de man en deelde die met zijn Snapchat-volgers. De Engels international kreeg een stormvloed aan kritiek vanwege deze 'corona-video' en moest zich bovendien verantwoorden voor de FA.

14 februari 2020
Ook Gianluigi Buffon vergaloppeerde zich. Na de Coppa Italia-wedstrijd tegen AC Milan deelde de iconische Juventus-doelman handtekeningen uit aan een Aziatische fan. "Pas op voor het coronavirus, hè", grapte Buffon. Ook dit incident zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen.

22 februari 2020
Het virus zou vervolgens uitgerekend in Italië voet aan de grond krijgen. De lokale autoriteiten legden diverse grote evenementen stil en zetten ook een streep door verschillende Serie A-wedstrijden. Internazionale-Sampdoria, Atalanta Bergamo-Sassuolo en Hellas Verona-Cagliari waren de eerste wedstrijden in een lange rij, die uitgesteld dienden te worden. Het Europa League-duel tussen Inter en Ludogorets op 27 februari kon wél doorgaan, maar moest zonder toeschouwers gespeeld worden.

25 februari 2020
AZ zou op diezelfde dag zijn Europese Waterloo vinden tegen het Oostenrijkse LASK. In aanloop naar het Europa League-duel werd het Oostenrijkse nieuws extra goed in de gaten gehouden door de Alkmaarders: in speelstad Linz zou het inmiddels beruchte virus namelijk opgedoken zijn. De bewuste man uit Linz testte uiteindelijk negatief, waardoor AZ alsnog opgelucht adem kon halen. Feit was echter dat het coronavirus langzaam maar zeker dichterbij Nederland kwam.

26 februari 2020
Het zou namelijk niet lang duren voordat er een besmetting werd geconstateerd in het grensgebied tussen Nordrhein-Westfalen en Zuid-Limburg, vlakbij Sittard. De KNVB had het nieuws meegekregen en had al contact met het RIVM en de GGD, liet men weten aan VoetbalPrimeur. Fortuna Sittard liet zich ook informeren in aanloop naar de Limburgse derby tegen VVV-Venlo, maar kreeg signalen dat er extra maatregelen moesten worden genomen.

28 februari 2020
Nog voor het einde van de week was de eerste besmetting in Nederland een feit: een inwoner van het Brabantse Loon op Zand had het virus opgelopen tijdens een vakantie in Noord-Italië, bleek uit onderzoek in het ziekenhuis in Tilburg. Willem II speelde op vrijdagavond thuis tegen FC Groningen, maar de betrokken instanties zagen geen reden om die wedstrijd af te gelasten. Roda JC ontving tegelijkertijd FC Dordrecht: het Keuken Kampioen Divisie-treffen stond even op losse schroeven, maar ging uiteindelijk 'gewoon' door.

1 maart 2020
Het virus ontwikkelde zich razendsnel in Noord-Italië en Juventus zag zich genoodzaakt om drastische maatregelen te nemen. Het gehele O23-elftal van La Vecchia Signora werd in quarantaine gezet, nadat enkele spelers besmet waren.

2 maart 2020
Over drastische maatregelen gesproken: de Zwitserse bond nam geen enkel risico, met het oog op een mogelijke besmetting en besloot de nationale competitie per direct op te schorten. In maart zal er sowieso niet gevoetbald worden in de Super League. Volgens de meest optimistische scenario's kan men begin april weer verder.

3 maart 2020
De top van het Europese voetbal verzamelde zich in Amsterdam voor de loting van de Nations League, maar de Schotse bondscoach Steve Clarke besloot thuis te blijven. De keuzeheer vond het – met het oog op een mogelijke besmetting – een 'onnodig risico' om de Noordzee over te steken en werd gesteund door de Schotse voetbalbond.

5 maart 2020
Clarke zou indirect gelijk krijgen: het virus waarde inderdaad rond in Amsterdam. Voormalig Deens international Thomas Kahlenberg liep er het coronavirus op, waarna vier in Denemarken actieve profvoetballers in quarantaine geplaatst moesten worden. Later op de dag werd bekend dat Kahlenbergs landgenoot en Ajax-assistent Christan Poulsen voor de zekerheid thuis moest blijven van zijn werkgever, net als inspanningsfysioloog Alessandro Schoenmaker.

7 maart 2020
De Oranje Leeuwinnen waren al in voorbereiding op het Tournoi de France, maar zagen zich genoodzaakt om afscheid te nemen van verdedigster Aniek Nouwen (PSV) en keeperstrainer Erskine Schoenmakers. De twee inwoners van Noord-Brabant – in de tussentijd verworden tot 'risicogebied' – verlieten uit voorzorg het trainingskamp van de regerend Europees kampioen. Even verderop in Frankrijk zou Paris Saint-Germain tegen Racing Strasbourg spelen, maar die wedstrijd werd op last van de lokale autoriteiten afgelast.

8 maart 2020
Overal in Europa werd gevoetbald en met name in Nederland en Italië waren de gevolgen van de uitbraak merkbaar. Feyenoord en PSV besloten om de mediaverplichtingen van hun spelers zo beperkt mogelijk te houden, Parma-SPAL werd vijf minuten voor aftrap stilgelegd en met een uur vertraging alsnog gespeeld en Juventus-Internazionale groeide uit tot een spookduel zonder toeschouwers. De spelers van Serie B-club Pescara kwamen zelfs met mondkapjes het veld op voor hun duel met Benevento.

9 maart 2020
In Italië was het sowieso alarmfase één. Het openbare leven werd compleet stilgelegd en ook de Serie A moest op last van de overheid wijken voor het coronavirus. Premier Giuseppe Conte zette een streep door alle sportevenementen tot aan begin april.

10 maart 2020
De voorlopige climax in de corona-epidemie. De Champions League-wedstrijden Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund, FC Barcelona-Napoli én Bayern München-Chelsea moeten achter gesloten deuren worden gespeeld, áls de bezoekende teams er al in slagen om op de plaats van bestemming aan te komen. Ook in Spanje wordt geen enkel risico genomen: het Champions League-duel Valencia-Atalanta Bergamo zal zonder toeschouwers gespeeld worden en ook in de Primera División zijn voorlopig geen fans welkom.

Inmiddels zijn ook de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie officieel getroffen door het virus. Op vrijdag, zaterdag, zondag én maandag wordt er niet in Noord-Brabant gevoetbald: de wedstrijden TOP Oss-FC Den Bosch, Willem II-sc Heerenveen, PSV-FC Emmen, RKC Waalwijk-FC Groningen én Jong PSV-Go Ahead Eagles gaan niet door. Ook zijn alle amateurwedstrijden in Noord-Brabant afgelast.

11 maart 2020
Ook in de Premier League is de eerste wedstrijd afgelast vanwege het coronavirus. De topper tussen Manchester City en Arsenal gaat niet door. Enkele spelers van The Gunners zitten uit voorzorg in thuisisolatie, nadat ze drie weken geleden tijdens het Europa League-duel met Olympiakos Piraeus in contact zijn geweest met eigenaar Evangelos Marinakis van de Grieken. Marinakis is besmet met het coronavirus.

Opvallend genoeg wil de UEFA niets weten van uitstel van het Europa League-treffen tussen Olympiakos en Wolverhampton Wanderers. De Engelsen moeten tot hun woede 'gewoon' naar Griekenland afreizen deze week. De Europese voetbalbond geeft verder aan dat het ervan uitgaat dat het EK 2020 nog steeds doorgaat, maar zal wél een oplossing moeten vinden voor Sevilla-AS Roma en Internazionale-Getafe: beide Europa League-wedstrijden zijn afgelast.

Het coronavirus begint ook het Duitse voetbal in zijn greep te krijgen. Het gehele weekendprogramma in de Bundesliga zal zonder toeschouwers afgewerkt worden. Timo Hübers van Tweede Bundesliga-club Hannover 96 is bovendien besmet en zit tijdelijk thuis. Ook in Zuid-Amerika zijn de gevolgen merkbaar: de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2022 zouden eind maart plaatsvinden, maar zijn voorlopig opgeschort.

Woensdagavond wordt bekend dat Juventus-verdediger Daniele Rugani is besmet met het coronavirus. Na Hannover 96-speler Timo Hübers is Rugani de tweede speler waarvan bekend is dat hij het virus heeft. Volgens de regels zal de selectie van Juventus in quarantaine moeten. De spelers van Internazionale zullen dat ook moeten, omdat zij zondag nog tegen Juventus hebben gespeeld.

12 maart
De Spaanse voetbalbond heeft alle wedstrijden in de Primera Division in ieder geval voor twee weken uitgesteld. De selectie van Real Madrid is in quarantaine geplaatst nadat een basketballer van de Spaanse club besmet is geraakt met het coronavirus. De komende vijftien dagen wordt er niet gevoetbald. De Spaanse voetbalbond RFEF is vervolgens in crisisoverleg gegaan en heeft besloten om alle wedstrijden uit de programmering te halen.

De krant Marca meldt dat de UEFA ook de Champions League en Europa League op gaat schorten. De officiële bekendmaking daarvan laat nog op zich wachten. Volgende week spelen Bayern München, Juventus, Real Madrid en FC Barcelona hun Champions League-return tegen respectievelijk Chelsea, Olympique Lyon, Manchester City en Napoli, maar die gaan dus naar alle waarschijnlijkheid niet door.

Ook België grijpt hard in tegen de verspreiding van het coronavirus. Alle sportactiviteiten in het land worden tot en met 3 april geannuleerd. Dat betekent dat de laatste speelronde van het reguliere seizoen en de bekerfinale worden uitgesteld. Ook in Denemarken wordt er de komende twee weken niet gevoetbald, terwijl de spelers van Internazionale zich tot 22 maart op zullen sluiten. Zij kwamen in aanraking met Daniele Rugani van Juventus. Van de Oude Dame zijn liefst 121 medewerkers in quarantaine geplaatst, onder wie dus Matthijs de Ligt.

De Engelsen zagen in tegenstelling tot veel andere landen geen reden om wedstrijden niet door te laten gaan. Komend weekend is er 'gewoon' Premier League, zo werd aangekondigd. Dat statement werd niet veel later al ingetrokken, toen Arsenal meldde dat manager Mikel Arteta positief heeft getest op het coronavirus. Datzelfde geldt volgens diverse media voor Paulo Dybala, die na Daniele Rugani de tweede speler van Juventus is die besmet is geraakt. Net als de Engelse bond voert ook de Franse bond vrijdagochtend spoedoverleg.

13 maart 2020
Chelsea maakt bekend dat Callum Hudson-Odoi positief is getest op het coronavirus. Dat betekent dat de voltallige selectie van The Blues, inclusief trainers en staf, in quarantaine moet gaan. Ook een speler van Everton toont symptomen van het virus, nadat eerder al Arsenal-manager Mikel Arteta positief had getest. De Premier League besloot door de nieuwe ontwikkelingen de competitie in ieder geval tot 3 april stil te leggen.

Bijltjesdag in West-Europa: ook de Champions League, de Europa League, de Ligue 1 én de Bundesliga zijn voorlopig opgeschort. De Duitse bond besloot aanvankelijk verrassend dat er nog één Bundesliga-speelronde plaats zou vinden, maar is alsnog overstag gegaan. Vrijwel alle Eredivisie-clubs hebben inmiddels aangekondigd besloten te gaan trainen.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus hoeven clubs hun spelers niet meer af te staan voor interlandvoetbal, maakte de FIFA bekend. Spelers zelf mogen ook oproepen weigeren. Er staan voor maart en april interlands op het programma, maar of die doorgaan moet worden afgewacht.

Vrijdag werd ook bekend dat vier spelers van Sampdoria, waaronder oud-Heerenveen-speler Morten Thorsby, besmet zijn met het coronavirus, net als een speler van Fiorentina.

14 maart 2020
Fiorentina-spelers Patrick Cutrone en German Pezzella zijn besmet met het coronavirus. Ook fysiotherapeut Stefano Dainelli heeft het virus. Het zijn niet de eerste gevallen bij de club, eerder al werd Dusan Vlahović positief getest. Oude Eredivisie-bekende Stefan Thesker is ook getroffen: alle spelers en hun van familieleden van zijn club Holstein Kiel zijn in quarantaine geplaatst. The Independent vreest ondertussen voor het absolute doemscenario: een 'total shutdown' en geen voetbal tot aan september.

15 maart 2020
In Spanje is de noodtoestand uitgeroepen en ook de profvoetballers zijn niet ontkomen aan de epidemie. Valencia-verdediger Ezequiel Garay is positief getest, laat hij zelf weten. Ploeggenoot Eliaquim Mangala bracht later op de dag ook het nieuws van zijn besmetting naar buiten. Ook voormalig AZ-spits Jonathas, tegenwoordig uitkomend voor Segunda División-club Elche, zou besmet zijn.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Está claro que el 2020 lo empecé con mala pata. He dado positivo al coronavirus, me encuentro muy bien y ahora solo queda hacer caso a las autoridades sanitarias, de momento estar aislado. #g24

Een bericht gedeeld door Ezequiel Garay (@ezequielgaray24) op

Het kabinet kondigde zondagmiddag aan dat alle eetgelegenheden, café's en sportclubs per 18.00 uur dichtgaan tot in ieder geval 6 april. Die maatregel wordt genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het kabinet constateerde dat niet iedereen zich aan de adviezen hield en er mensen gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om naar restaurants en café's te gaan. Het ziet er dus niet naar uit dat er voorlopig gevoetbald gaat worden, dus ook clubs die vanaf maandag de training weer op wilden pakken kunnen hun plannen in de ijskast zetten.

De KNVB kondigde al aan dat er tot 31 maart geen wedstrijden gespeeld gaan worden, maar ook het eerste weekend van april komt dus te vervallen. De voetbalbond heeft profclubs bovendien geadviseerd om ook de trainingsactiviteiten voorlopig stil te leggen en geen oefenduels te spelen.

16 maart 2020
De competities zouden begin april hervat moeten worden, maar het begint er steeds meer op te lijken dat dit niet haalbaar is. De Italiaanse bondsvoorzitter Gabriele Gravina opperde al om de huidige Serie A-jaargang te verlengen tot na de zomer. De Nederlandse clubs gaan ondertussen onzekere tijden tegemoet. Go Ahead Eagles was alvast bezig met een uitkering voor zijn spelers, die voorlopig formeel werkloos zijn.

Minister-president Mark Rutte heeft maandag Nederland toegesproken. Het voetbal in het land ligt tot minstens 6 april stil, maar de kans is levensgroot dat het nog wel even gaat duren voor er weer gevoetbald gaat worden. Rutte vertelde dat het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking besmet zal gaan worden met het coronavirus en dat de enige manier om er weer vanaf te komen is door gecontroleerd ziek te worden. Op die manier kan immuniteit worden opgebouwd.

Het coronavirus zal veel mensen gaan besmetten, maar het land gaat niet op slot. "Dat zou betekenen dat we het land een jaar of zelfs langer moeten platleggen met alle gevolgen van dien. Als het praktisch zou kunnen om mensen met toestemming hun huis uit te laten komen, dan nog kan het virus meteen weer de kop opsteken als maatregelen worden ingetrokken. Zolang er geen vaccin is zal het coronavirus als een golf over de wereld gaan en ons land niet overslaan."

Het coronavirus slaat ook bij Valencia toe. 35% van de testen zijn positief teruggekomen. Het gaat niet alleen om spelers, maar ook om overige personeelsleden. Het is niet duidelijk of doelman Jasper Cillessen een van degenen is die besmet is. De club maakte geen namen bekend. 

De Graafschap heeft De Vijverberg in ieder geval tot 6 april dichtgedaan. De spelers, stafleden en het overige personeel hebben een uitkering aangevraagd, net als diverse andere clubs, waaronder PSV. De Eindhovenaren hebben echter geen financiële problemen, maar algemeen directeur Toon Gerbrands wenst wel gebruik te maken van de opties die er zijn.

17 maart 2020
Flamengo-coach Jorge Jesus, lang coach van onder meer Benfica en Sporting Portugal, is besmet met het coronavirus. De trainer geeft aan geen last te hebben van het virus en hij voelt zich nog prima. In Rusland, Servië en Oekraïne werd nog gevoetbald, maar ook die competities zijn nu stilgelegd. Momenteel loopt alleen de competities van Turkije nog: John Obi Mikel ageerde hier voor het weekend al tegen en is inmiddels vertrokken bij Trabzonspor.

Steeds meer clubs ondervinden financiële hinder van het stilleggen van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Ook Vitesse heeft inmiddels werktijdverkorting aangevraagd en hoopt op een vergoeding van het UWV.

Iedereen had er al rekening mee gehouden, maar het hoge woord is er inmiddels uit: het EK van 2020 zal met één jaar vertraging afgewerkt worden. Hetzelfde geldt voor de Copa América, die eigenlijk komende zomer in Argentinië en Colombia plaats zou vinden. Het vrouwen-EK wordt dan weer verschoven van 2021 naar 2022. De KNVB heeft besloten om de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht van 19 april uit de planning te halen. Hoe het seizoen afgerond zal worden, is nog niet duidelijk: dit zal in ieder geval vóór 30 juni moeten gebeuren, gezien de looptijd van alle spelerscontracten.

Ondertussen zijn er bij het Spaanse Espanyol zes nieuwe besmettingen geconstateerd. Veronica Inside blijft voorlopig op de buis. "Het zal niet aan ons liggen, wij willen graag door. Als de ziekte ons niet te pakken krijgt en als er nog steeds gelegenheid is om hier aan het werk te kunnen, dan gaan we dat zeker doen", verzekert presentator Wilfred Genee.

18 maart 2020
Chelsea-manager Frank Lampard deelt goed nieuws over zijn aanvaller Callum Hudson-Odoi, die besmet is met het coronavirus. "Ik ben blij dat Callum grote stappen zet en zich bijna volledig zichzelf voelt. Dat is vanzelfsprekend het nieuws dat we allemaal willen horen."

Ajax viert vandaag haar 120ste verjaardag, maar viert iets minder uitbundig feest dan gebruikelijk. 'Jullie waren daar toen we op meer hoopten en jullie zullen er zijn als we de vierde ster hebben. Pas tot die tijd goed op jezelf en help anderen om hetzelfde te doen. Er is meer in het leven dan dit prachtige spelletje', schrijft de club.

Hoewel het hoogtepunt van de coronapandemie vermoedelijk nog moet komen, wordt er in Engeland alweer voorzichtig aan voetbal gedacht. Donderdag is er een meeting tussen de Premier League-clubs, met de afwikkeling van het seizoen 2019/2020 als onderwerp. The Guardian sluit niet uit dat de clubs zo snel mogelijk weer willen beginnen, desnoods in lege stadions.

19 maart 2020
De Premier League, de overige Engelse voetbalcompetities en de FA hebben bekendgemaakt dat er tot tenminste 30 april niet gevoetbald zal worden in Engeland. Dat is het resultaat van overleg tussen alle instanties. Omdat het nog niet veilig is om te spelen en omdat ook niet duidelijk is wanneer dat wel zo is, zijn de wedstrijden langer uitgesteld, zo klinkt het.

België volgt het Engelse voorbeeld. Ook in de Jupiler Pro League zal in ieder geval tot begin mei niet gevoetbald worden. De Belgische voetbalbond KBVB komt de clubs bovendien financieel tegemoet door drie maanden uitstel van betaling van de bondsbijdragen te verlenen. 

Ook in Turkije zijn ze inmiddels overstag: de Süper Lig is als laatste competitie van Europa stilgelegd. Spelers als John Obi Mikel en Eljero Elia uitten al kritiek omdat de Turkse clubs afgelopen weekend nog in actie moesten komen, al waren fans niet welkom.

23 maart 2020
De Nederlandse overheid heeft de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen verlengd tot en met 1 juni. Daardoor liggen onder meer de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie voorlopig nog stil. Het lijkt haast onmogelijk te worden om de competities voor 30 juni af te maken, de streefdatum van de UEFA. De KNVB voert nog overleg over de maatregelen.

24 maart 2020
De KNVB heeft hoop dat de Eredivisie toch nog voor eind juni uitgespeeld kan worden. De maatregelen die het kabinet maandag verlengde tot 1 juni gelden namelijk niet voor de sportwereld. Het is goed mogelijk dat de overheid alsnog besluit om de sportevenementen langer stil te leggen, maar de eerder aangekondigde maatregelen gelden vooralsnog tot 6 april. Daardoor bestaat de kans dat er nog gespeeld gaat worden, echter dan wel zonder publiek. Pas rond 6 april zal duidelijk worden hoe of wat.

Ook in Duitsland wordt er voorlopig niet gevoetbald, al moet de DFB daar eind maart nog een definitief oordeel over vellen. De clubs uit de Bundesliga en 2. Bundesliga hebben besloten dat de coronamaatregelen verlengd worden tot eind april. Op z'n vroegst wordt er dus pas in mei weer gespeeld. Eerder werd besloten om tot 3 april niet in actie te komen.

Bergamo is één van de meest getroffen steden in Italië en ook de plaatselijke voetbaltrots is niet ontkomen aan een besmetting. Atalanta-doelman Marco Sportiello heeft een positieve test ondergaan, maakt de club bekend. De selectie verbleef al in quarantaine na de Champions League-wedstrijden tegen het eveneens flink getroffen Valencia.

25 maart 2020
In Nederland heerst nog altijd grote onduidelijkheid over een mogelijk vervolg van het voetbalseizoen. De KNVB houdt nog altijd rekening met het scenario dat er na 1 juli doorgespeeld moet worden. De spelers weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn en spelersvakbond VVCS hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen scheppen. Go Ahead Eagles heeft vooralsnog geen enkel risico genomen: de nummer 6 van de Keuken Kampioen Divisie was al één van de eerste clubs die toenadering zocht tot het UWV en heeft nu alle aflopende contracten formeel opgezegd.

26 maart 2020
In China kan er ondertussen weer voorzichtig over voetbal nagedacht worden, nu de pandemie daar over zijn hoogtepunt heen is. Het Guangzhou R&F van Giovanni van Bronckhorst mag binnenkort weer het trainingsveld op en zou wellicht eind mei weer competitiewedstrijden kunnen spelen.

De FIFA lijkt te beseffen dat de seizoensdeadline van 30 juni onhaalbaar zal zijn. Volgens openbaar geworden documenten overweegt de wereldvoetbalbond om de competities langer door te laten gaan: hierdoor zouden ook spelers van wie het contract op 1 juli afloopt 'dispensatie' kunnen krijgen en langer voor hun club uit kunnen komen.

29 maart 2020
Italië voert nog steeds een bittere strijd tegen het coronavirus: aan voetbal hoeft voorlopig dus niet gedacht te worden. Minister van Sport Vincenzo Spadafora gaat dan ook voorstellen om de Serie A ook in april stil te leggen én clubs te verbieden om te trainen.

30 maart 2020
De coronamaatregelen zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt. "Ik hoop dat iedereen in Nederland dit begrijpt", zei premier Rutte. Volgens de premier zijn we de goede weg ingeslagen, maar zijn we er nog lang niet. Als onderdeel van de maatregelen worden de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie in ieder geval niet voor 1 juni hervat, voegde Rutte eraan toe. Ook niet zonder publiek.

Het betekent ook dat de amateurs dit seizoen klaar zijn. Er zullen geen kampioenen, promovendi of degradanten worden aangewezen, aldus de KNVB. Dat leidt tot de nodige commotie, omdat sommige clubs op het punt stonden kampioen te worden.

De internationale spelersvakbond FIFPro hoopt snel met duidelijkheid te kunnen komen over contracten die aflopen op 30 juni. Het is goed mogelijk dat bepaalde competities nog doorlopen in juni en dat clubs spelers moeten missen die naar een andere club zouden gaan. Hakim Ziyech is daar een voorbeeld van. De Ajacied vertrekt in principe per 1 juli naar Chelsea.

31 maart 2020
De Bundesliga-draad zal sowieso niet voor 30 april opgepakt worden: de DFB heeft het advies van de Deutsche Fußball Liga overgenomen. Áls de competitie in mei hervat kan worden, probeert men het seizoen voor 30 juni af te ronden, desnoods met Geisterspiele voor lege tribunes.

In Turkije gaan de gedachten uit naar recordinternational Rüstü Reçber (46) en zijn naasten. De iconische oud-doelman - bekend vanwege de zwarte strepen onder zijn ogen - ligt in het ziekenhuis en zijn situatie is volgens Turkse media 'kritiek'. Zijn partner laat weten dat zij niet Rüstü in de buurt mag komen.

1 april 2020
De dag van de grote UEFA-update voor de 55 aangesloten bonden. In een conferencecall heeft de Europese voetbalbond er bij alle landen sterk op aangedrongen om de nationale competities af te ronden, met 3 augustus als uiterlijke streefdatum.

De KNVB werkte de afgelopen weken aan drie scenario's: de competities (eventueel zonder publiek) uitspelen voor 30 juni, na 30 juni of schrappen. De eerste optie is afgevallen, maar de tweede optie is na de vergadering van de UEFA een stuk realistischer geworden. De KNVB gaat kijken of de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie in de zomermaanden voltooid kunnen worden, wat zou betekenen dat er half juni gestart moet worden met de hervatting. Tot 1 juni mag er sowieso niet gevoetbald worden.

Het is nog steeds onduidelijk wat de UEFA-plannen betekenen voor spelers die op 1 juli van club wisselen of wiens contracten op 30 juni aflopen. Wereldvoetbalbond FIFA bekijkt momenteel of het transferreglement tijdelijk moet worden aangepast. Half april moet hier meer duidelijk over worden.

Het restant van de Champions League en Europa League wordt tot nader orde uitgesteld. In de Champions League moeten nog vier achtste finales worden beslist, gevolgd door de kwartfinales, halve finales en finale. In de Europa League zijn acht zestiende finales uitgesteld door de uitbraak van het coronavirus. In totaal staan er nog 38 wedstrijden op het programma.

De UEFA heeft ook de interlands die aan het einde van dit seizoen op de kalender stonden geschrapt vanwege de coronacrisis. Daardoor gaan de oefenduels van het Nederlands elftal met Griekenland (28 mei) en Wales (6 juni) niet door. De wedstrijden hadden als voorbereiding moeten dienen op het EK 2020, dat eerder door de UEFA al werd verplaatst naar volgend jaar zomer. Daardoor komt Oranje tot september niet meer in actie.

 

2 april 2020
Ajax-directeur Marc Overmars steekt de lont in het kruidvat: hij wil dat de Eredivisie wordt afgekapt. "Ik vergelijk de UEFA en de KNVB op dit moment een beetje met de Amerikaanse president Donald Trump van een week geleden: de economie is belangrijker dan het coronavirus", foetert Overmars in De Telegraaf. "Hallo! Er gaan in Nederland elke dag meer dan honderd mensen dood aan de gevolgen van het coronavirus."

Met dat ondubbelzinnige statement zorgt Overmars voor irritatie bij clubs die vinden dat er op dit moment nog géén streep door de rest van het seizoen moet. Overigens willen onder meer PEC Zwolle, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk ook klaar zijn. De verdeeldheid binnen de Eredivisie groot, clubs breken het pact om niet individueel naar buiten te treden en een leider die de boel op sleeptouw neemt ontbreekt.

België is het eerst land dat de competitie gaat beëindigen. Het seizoen 2019/2020 zit erop, er wordt niet meer gevoetbald in de eerste en tweede divisie en Club Brugge wordt aangewezen als kampioen. Volgende week moet het voorstel van het Pro League-bestuur nog wel goedgekeurd worden door de algemene vergadering.

Ajax en Overmars heeft ondertussen bijval gekregen van hun concurrenten: ook PSV en AZ pleiten voor een voortijdig seizoen. Feyenoord daarentegen heeft laten weten eerst de plannen van de UEFA af te wachten. De KNVB en de Eredivisie CV hebben voor dinsdag een conference call gepland, waarin meer nieuws zal volgen.

Ondertussen heeft de UEFA een stevige waarschuwing uitgedeeld. De Europese voetbalbond heeft na het nieuws uit België een brief rondgestuurd. Wanneer een nationale competitie niet wordt uitgespeeld, zou dat gevolgen kunnen hebben voor het aantal Champions League- en Europa League-tickets, klinkt het.

3 april
In de Eredivisie is het verdeeldheid troef. Nadat Ajax-directeur Marc Overmars op eigen initiatief naar buiten was getreden, heeft Feyenoord niets van zich laten horen in het overleg met de topclubs en besloten de Rotterdammers om zich juist aan de zijde van de KNVB te scharen, aldus Valentijn Driessen van De Telegraaf. Een meerderheid van de Eredivisie-aanvoerders, verenigd in de Centrale Spelersraad, is van zins om weer te voetballen als daarvoor groen licht is, terwijl Ajax, AZ en PSV het seizoen dus willen beëindigen.

4 april
In Duitsland worden alvast plannen gemaakt voor een hervatting van de competitie. Volgens Der Kicker hebben de clubs onderling afgesproken om in het eerste of tweede weekend van mei in lege stadions te gaan voetballen. Voor de Duitse clubs zijn de wedstrijdinkomsten en met name de tv-gelden van levensbelang. Der Kicker meldde vrijdag al dat een handvol clubs zelfs failliet dreigt te gaan, als er niet spoedig weer gevoetbald wordt.

5 april
Het Franse voetbal is opgeschrikt door de dood van Bernard Gonzalez. De zestigjarige clubarts van Stade Reims bleek het coronavirus opgelopen te hebben en stapte vervolgens uit het leven, tot grote verslagenheid van de nummer 5 van Frankrijk.

7 april
De KNVB heeft opnieuw overleg gevoerd met de clubs en wil voorlopig proberen om het seizoen in de zomermaanden af te maken. Mits de autoriteiten hiervoor toestemming geven, wordt er halverwege juni weer gevoetbald op de Nederlandse velden. Eind april zal - afhankelijk van wat het kabinet en het RIVM beslissen - duidelijk worden of deze plannen ook kans van slagen hebben.

In Duitsland willen ze zelfs nóg eerder de competitie hervatten. Diverse clubs zijn weer begonnen met trainen en de betrokken partijen hopen in mei alweer Geisterspielen af te kunnen werken. BILD wist te melden dat er maximaal 239 man bij de wedstrijden aanwezig zou mogen zijn: naast de spelers en de arbitrage vier ballenjongens, acht staf- en bestuursleden, 36 tv-medewerkers, dertig schrijvende journalisten en vijftig stewards. Wat voor Nederland geldt, geldt echter ook voor Duitsland: de autoriteiten zullen eerst groen licht moeten geven.

10 april
Nieuws uit Liverpool, waar een prominente voetbalpersoonlijkheid is getroffen door het coronavirus: Sir Kenny Dalglish (69) legde een positieve test af in het ziekenhuis. De Schot maakt het goed, maar zal voorlopig in quarantaine blijven.

In Italië wordt voorlopig niet gevoetbald. Premier Conte heeft de lockdown verlengd van 13 april naar 3 mei, zoals vooraf al verwacht werd. Vooralsnog is er geen hervattingsdatum voor de Serie A vastgelegd.

11 april
De Nederlandse burgemeesters hebben uiteenlopende visies over het al dan niet hervatten van de competitie. John Jorritsma (Eindhoven) wil onder geen beding dat PSV binnenkort weer wedstrijden gaat spelen - ook niet als dat na 1 juni is - en heeft bijval van verschillende collega's gekregen. Femke Halsema (Amsterdam) wil echter afwachten en vindt dat Jorritsma voor zijn beurt heeft gesproken. "We hebben als burgemeesters samen met het kabinet een landelijke afspraak gemaakt om daar op dit moment geen uitspraak over te doen. Daar heeft de burgemeester van Eindhoven zich niet aan gehouden", liet ze weten aan AT5.

12 april
Ook Arno Vermeulen heeft zich gemengd in het debat tussen de burgemeesters: de chef voetbal van de NOS heeft zelfs hard uitgehaald naar Jorritsma. "Hij is de baas van Eindhoven en dat is al erg genoeg als je dit hoort. Hij zou mijn burgemeester niet zijn. Maar gelukkig is hij niet de baas van de Eredivisie. Hij doet krankzinnige uitspraken. Hij gedraagt zich als een demagoog, wat niet past bij een burgemeester", liet Vermeulen zondag weten in Studio Sport. "Dat is demagogie. Dan claim je het leed van corona en dat vind ik echt uitermate pijnlijk en arrogant."

Dalglish is ondertussen alweer ontslagen uit het ziekenhuis. De manager van Liverpools laatste kampioenselftal dankt de Britse gezondheidszorg voor zijn goede zorgen.

16 april
De Primera División-beleidsbepalers lijken er rekening mee te houden dat het seizoen niet meer afgemaakt kan worden. Volgens Spaanse media ligt er al een noodplan klaar: de voetbalbond zou de UEFA voorgesteld hebben om de huidige top-vier (FC Barcelona, Real Madrid, Sevilla, Real Sociedad) naar de Champions League te sturen en Getafe, Atlético Madrid en bekerfinalist Athletic Bilbao in te schrijven voor de Europa League. In het zwaar getroffen Spanje is al enige tijd de noodtoestand van kracht.

In Duitsland overweegt men om in mei weer te gaan voetballen, maar de coronacrisis is nog lang niet voorbij. Bondskanselier Angela Merkel heeft grote evenementen tot 31 augustus verboden: tot die tijd mag er dus ook geen publiek aanwezig zijn bij voetbalwedstrijden, áls de Bundesliga dan hervat kan worden.

17 april
Voetbal mét publiek lijkt de komende maanden een utopie: verschillende burgemeesters spraken zich uit tegen het organiseren van massa-evenementen, waaronder voetbalwedstrijden, tot 1 september of zelfs 1 oktober. De KNVB heeft al aangekondigd mee te willen denken, als het kabinet dit advies overneemt: de voetbalbond zoekt naar manieren om het voetbal 'coronaproof' te maken.

20 april
De Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie lijken een extra lange zomerstop tegemoet te gaan. Volgens het Algemeen Dagblad zal het kabinet luisteren naar de burgemeesters overnemen en alle grote evenementen tot 1 september verbieden: dit zou betekenen dat er tot die tijd ook niet gevoetbald kan worden. De persconferentie van Mark Rutte op 21 april zal dan ook met buitengewone belangstelling gevolgd worden door vertegenwoordigers van de Nederlandse profclubs.

In Duitsland daarentegen wil men op 9 mei alweer beginnen. De autoriteiten in verschillende deelstaten zijn bereid om tegen die tijd weer Geisterspiele plaats te laten vinden. De Bundesliga en Tweede Bundesliga-clubs zijn al enige tijd weer in training, met inachtneming van de hygiënevoorschriften.

21 april
Premier Mark Rutte had dinsdagavond een duidelijke boodschap: tot 1 september ligt het voetbal in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie stil. Daarmee komt er definitief een einde aan het seizoen in Nederland. De KNVB sprak ook het voornemen uit om de competities te beëindigen. Op basis van het besluit van de regering, treedt het in overleg met de UEFA, liet de bond weten.

23 april
De eerste aanzet tot de afwikkeling van het Eredivisie-seizoen is gegeven door de UEFA. De Europese voetbalbond wil het liefst dat de nationale competities worden uitgespeeld, tenzij dat door de overheid is verboden, zoals Mark Rutte heeft gedaan: in dat geval moeten de Champions League- en Europa League-tickets worden verdeeld op basis van het gemiddeld aantal punten per wedstrijd. Dit zou betekenen dat Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Willem II Europa in gaan en dat FC Utrecht de grote pechvogel is, ondanks zijn plek in de bekerfinale. De Nederlandse clubs gaan op 24 april verder vergaderen over dit besluit.

Ook de mogelijke promotie van SC Cambuur en De Graafschap en de mogelijke degradatie van ADO Den Haag en RKC Waalwijk zullen aan bod komen. Volgens De Telegraaf wil de top-vier - Ajax, AZ, Feyenoord en PSV - het liefst dat ADO en RKC in de Eredivisie blijven. De KNVB heeft echter de beslissende stem: een competitie met twintig clubs lijkt de voetbalbond echter sowieso niet te zien zitten.

In Duitsland maken ze zich ondertussen klaar voor de hervatting van de competitie. De clubs hopen op 9 mei alweer in actie te kunnen komen, hoewel wedstrijden met publiek voorlopig niet toegestaan zijn. Alleen de autoriteiten kunnen er nog een stokje voor steken. "Het is voor ons cruciaal wat de politiek beslist. Als we op 9 mei mogen starten, dan zijn we er klaar voor. Maar ook daarna", maakte Bundesliga-baas Christian Seifert donderdag bekend.

24 april
Het Nederlands voetbal heeft een historische vrijdag achter de rug. De KNVB heeft na overleg met de clubs besloten om geen Eredivisie-kampioen aan te wijzen, voor het eerst sinds 1945. Ajax mag echter als nummer één van Nederland direct de Champions League in. AZ speelt in principe in de voorrondes, maar heeft aangegeven hier nog niet akkoord mee te gaan. Feyenoord haalt de Europa League-groepsfase, PSV en Willem II komen uit in de voorrondes. FC Utrecht vist achter het net, ondanks een zesde plek in de competitie en het halen van de bekerfinale: de Domstedelingen zullen echter naar de rechter stappen.

De promotie-/degradatieregeling was echter het meest besproken. Zestien clubs ondersteunden het idee om SC Cambuur en De Graafschap van plek te laten wisselen met ADO Den Haag en RKC Waalwijk, maar de KNVB nam dit advies niet over: ADO en RKC spelen dus ook volgend seizoen in de Eredivisie. Cambuur overweegt sterk om via juridische weg alsnog een plek op het hoogste niveau op te eisen.

26 april
Het abrupte einde van het voetbalseizoen blijft de gemoederen in Nederland bezighouden. SC Cambuur-directeur Gerard van den Belt vreest zelfs dat de misgelopen promotie Cambuur de kop kan kosten. De Leeuwarders sorteerden al voor op Eredivisie-voetbal door contracten te verlengen en in het stadion te investeren, maar dreigen nu 1,5 miljoen euro mis te lopen. "Als je dat ook nog combineert met het coronaverhaal waar iedereen last van heeft, dan maak ik me grote zorgen over Cambuur en het voortbestaan van de club", aldus Van den Belt bij NOS Studio Sport.

Ook bij De Graafschap smeult de misgelopen promotie nog na. De Doetinchemse burgemeester Mark Boumans is opgekomen voor De Superboeren en heeft zelfs hoopgevend nieuws: de KNVB heeft de eigen regels overtreden en de beslissing kan herzien worden, leert een duik in de KNVB-reglementen. "Dat kan herroepen worden door de eigen leden in een algemene vergadering. In de statuten staat dat bij zo'n vergadering zeker vier clubs aanwezig moeten zijn. Nou, met De Graafschap, Cambuur en FC Utrecht hoef je er nog maar één bij te vinden", stelt Boumans.

Het zwaar getroffen Italië zet de eerste voorzichtige stapjes naar een hervatting van het openbare leven én het Serie A-seizoen. De strenge lockdownregels zullen per maandag 4 mei worden versoepeld, heeft premier Giuseppe Conte bekendgemaakt: dit houdt in dat profvoetballers weer individueel mogen trainen op de club, mét inachtneming van de anderhalvemeterafstandsregel. Of er in juni weer wedstrijden zijn, moet nog blijken: Conte wil hier pas toestemming voor geven, als er voor de spelers geen enkel risico meer is op besmetting.

28 april
De kans dat De Graafschap en SC Cambuur samen gaan optrekken tegen de KNVB is weer wat groter geworden. De Leeuwarders hebben zich alvast verzekerd van de diensten van Dolf Segaar, die FC Twente in het recente verleden al bij heeft gestaan. Beide partijen gaan 'de meest kansrijke route naar rechtvaardigheid' in kaart brengen, al dan niet samen met De Graafschap. Cambuur zal dus naar alle waarschijnlijkheid naar de rechter stappen.

In Frankrijk heeft men het voorbeeeld van de Nederlandse autoriteiten gevolgd: alle grote evenementen tot 1 september zijn verboden, waardoor het Ligue 1-seizoen 2019/2020 per direct beëindigd is. De Franse bond zal nog moeten kijken hoe men de Europese tickets gaat verdelen en de degradanten gaat aanwijzen: het gemiddeld aantal punten per wedstrijd berekenen, de stand bij de laatste volledige speelronde aanhouden of de stand bij de winterstop hanteren. Mocht de Champions League nog doorgaan, dan zal Paris Saint-Germain zijn thuiswedstrijden buiten Frankrijk af moeten werken.

De Duitse autoriteiten maken juist volop werk van een hervatting van de competitie. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft toestemming gegeven voor een 'Quasi-Quarantäne' voor profvoetballers, een soort uitzonderingspositie waardoor ze zich niet alleen thuis, maar ook in stadions en op trainingscomplexen mogen begeven. Het laatste woord is nu aan bondskanselier Angela Merkel, die donderdag met de vertegenwoordigers van de deelstaten zal vergaderen.