'Ziyech kan door herenakkoord langer blijven, maar FIFA kan dat niet verplichten'

'Ziyech kan door herenakkoord langer blijven, maar FIFA kan dat niet verplichten'

Gepubliceerd: woensdag 25 maart 2020 om 06:54wo 25-03-2020 om 06:54

Het uitspelen van competities zoals de Eredivisie is onzeker door de coronacrisis. Volgens de Nederlandse spelersvakbonden kan de wereldvoetbalbond FIFA daarin een faciliterende rol spelen, maar ook niet meer dan dat, vertellen zij aan Voetbal International.

De competities verkeren in tijdsnood, aangezien veel spelerscontracten aflopen op 30 juni. De Premier League maakte desondanks bekend het seizoen desnoods in juli te willen afmaken. Dat is cruciaal om geen honderden miljoenen aan tv-geld mis te lopen.

"Ik begrijp heel goed dat clubs in het kader van de schade beperken het uitspelen van de competitie heilig verklaren", zegt directeur Louis Everard van de spelersvakbond VVCS tegen VI. "De FIFA zal dit moeilijk kunnen verplichten, maar kan via een tijdelijke aanpassing in de regelgeving wel faciliteren dat de mogelijkheid er komt. Het initiatief zal van de FIFA moeten komen. Je kan dit niet per land gaan regelen, want dan wordt het een chaos. Uiteindelijk zullen de kalenders ongeveer gelijk moeten lopen en ook de transferwindow zal dan moeten opschuiven."

Volgens Ko Andriessen, directeur van spelersvakbond ProProf, is het arbeidsrechtelijk vermoedelijk niet mogelijk om spelers te verplichten langer in dienst te blijven. "Wat wél zou kunnen, is een herenakkoord. Zo gaat het ook vaak als een speler in de zomer wordt verkocht. Die traint dan in juni al mee met zijn nieuwe club, terwijl hij nog tot 1 juli bij zijn oude club onder contract staat. Om een concreet voorbeeld te geven: Hakim Ziyech zou in de normale situatie in juni de voorbereiding niet beginnen bij Ajax maar bij Chelsea, terwijl zijn contract daar pas in juli ingaat."

In dit geval zou dat dus betekenen dat spelers 'niet wat eerder weg gaan, maar iets langer blijven'. "Het is niet verboden creatief te zijn. Dit kan echter alleen als clubs en spelers dat samen afspreken. De FIFA kan dat nooit bindend opleggen."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws