Keuken Kampioen Divisie als modelcompetitie: ''Pak volk' bij De Graafschap en NAC'

11 april 2020 om 16:43
Laatste update: 12 april 2020 om 20:05

De Pro League breekt zich dezer dagen het hoofd over de competitieformule voor komend jaar. Extra moeilijkheid is het grof geschut dat de Licentiecommissie deze week bovenhaalde: liefst zeven clubs zitten in de penarie voor volgend seizoen. Vooral in Eerste Klasse B sneuvelt de ene na de andere. Specialist Karel Fraeye pleit voor een totale hervorming en kijkt daarvoor naar Nederland.

Grootmacht Standard Luik moet al vrezen dat het geen licentie krijgt voor het volgend seizoen, maar het lijken vooral de kleinere clubs te zijn die het moeten ontgelden. Sporting Lokeren staat al op de rand van een faillissement, maar ook Royal Excelsior Virton, Lommel SK en Roeselare zitten diep in de problemen.

De Vlaamse oud-trainer en analist Karel Fraeye pleit voor een hervorming en neemt de Nederlandse Keuken Kampioen Divisie als voorbeeld. 'Geen gedrocht met acht clubs, maar een volwaardige competitie met maar liefst 20 ploegen, twee directe promovendi en een mogelijke derde die kan promoveren via een play-offsysteem met ook clubs uit de Eredivisie', deelt hij zijn gedachten met Sporza.

'De wereld op zijn kop'
Het salarisniveau in Nederland is volgens hem ook een stuk reëler dan bij de Zuiderburen. 'Het gros van de spelers voetbalt er voor 1.500 tot 3.000 euro netto per maand, met heel beperkte wedstrijdpremies. Jonge spelers investeren in zichzelf om zich in de kijker te spelen', aldus Fraeye, die denkt dat in de Proximus League juist het tegenovergestelde het geval is. 'Dat een relatief jonge speler als Thomas Henry (25 jaar en topschutter van OH Leuven, red.) vorig seizoen verschillende 1A-clubs links liet liggen voor een lucratiever aanbod in 1B, dat is de wereld op zijn kop.'

In België kan maar één club promoveren, terwijl er in Nederland twee à drie promovendi en degradanten zijn. Volgens Fraeye heeft dit meer charme. 'De Graafschap en NAC spelen in beide reeksen voor een pak volk. Het is het lot van clubs die niet over de torenhoge budgetten beschikken, maar daar is toch niks mis mee? Integendeel: als een club na jaren degradatiestrijd en weinig gewonnen matchen uiteindelijk toch degradeert, is het voor supporters eens fijn om een nieuwe promotiestrijd mee te maken en bovenin mee te draaien.'