Sagnol (nummer 19) naast aanvoerder Zidane, op het EK van 2004

Excuses Zidane na WK-finale niet geaccepteerd: 'Toen maar 250 sigaretten gerookt'

11 april 2020 om 17:59

Willy Sagnol, voormalig rechtsback van Bayern München en Frankrijk, heeft een boekje opengedaan over de nasleep van de WK-finale van 2006. Zinedine Zidane deelde in de allerlaatste wedstrijd van zijn carrière de beruchte kopstoot uit aan Marco Materazzi en Les Bleus verloren uiteindelijk na strafschoppen van Italië.

Diezelfde Zidane had vroeg in de wedstrijd de score geopend met een panenka, die via de lat binnen ging. "Mijn eerste gedachte was: hij is gek. Want hij nam wel heel veel risico. Ik was ontzettend blij dat hij scoorde, maar ik had toen al een vreemd gevoel", vertelt Sagnol aan Radio Montecarlo.

In de verlenging ging het helemaal mis: Zidane liet zich gaan, kreeg rood en Frankrijk liep uiteindelijk de wereldtitel mis. "Na afloop bood hij zijn excuses aan in de kleedkamer, maar die heb ik niet geaccepteerd. Daar was mijn teleurstelling te groot voor, ik sloot mezelf op in mijn eigen wereldje. Uiteindelijk ben ik maar naar de wc gegaan en heb ik 250 sigaretten gerookt in de kleedkamer."

Pas in 2008 wisselden Sagnol en Zidane weer een woord met elkaar. "Ik heb twee jaar niet met hem gesproken. Maar na het EK van 2008 ging ik trouwen en mijn vrouw vond dat ik hem uit moest nodigen. Hij kon niet bij het feest aanwezig zijn, maar ik was blij dat hij er de volgende ochtend alsnog was. We hebben samen gegeten, een goed gesprek gehad en toen ging het leven gewoon weer verder."