AZ-directeur Eenhoorn: 'Die UEFA dacht vorig jaar aan gesloten Champions League'

AZ-directeur Eenhoorn: 'Die UEFA dacht vorig jaar aan gesloten Champions League'

12-04-2020 15:36
97

Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ stelt dat er nog twee scenario's zijn: het seizoen uitspelen of niet uitspelen. De KNVB presenteerde een plan voor dat eerste scenario, maar voor het tweede gebeurde nog niets. In Alkmaar zorgt dat voor onbegrip.

"Volgens ons is dat een reëel scenario, zoals we eerder al hebben gezegd, en daarom zal ook dat nu helemaal moeten worden uitgewerkt. Anders loop je straks achter de feiten aan", zegt Eenhoorn in het Noordhollands Dagblad. "Er liggen genoeg vraagstukken op tafel. Welke financiële consequenties heeft het voor clubs als het seizoen niet kan worden afgemaakt? Wat doe je met de eindstand? En zo zijn er nog veel meer zaken."

De directeur van AZ hamert erop dat de KNVB voorbereid moet zijn. "Dat scenario van een tussentijds beëindigde competitie kun je niet pas gaan uitwerken op het moment dat het werkelijkheid is geworden." AZ stelde daarom zelf al een solidariteitsfonds voor. "In deze crisis is solidariteit cruciaal. Je kunt als grote clubs niet voorbijgaan aan de situatie van andere clubs. Als je straks geen tegenstanders hebt, heb je ook geen competitie", stelt Eenhoorn. "We moeten kijken naar oplossingen om de bedrijfstak overeind te houden."

UEFA
AZ trekt zich weinig aan van de UEFA, dat dreigde dat de Europese tickets op de tocht komen te staan als het seizoen niet wordt afgemaakt. "Wij moeten in Nederland kijken naar wat goed is voor onze eigen competitie. Diezelfde UEFA dacht vorig jaar nog na over een gesloten Champions League. Dat zou desastreus zijn geweest voor de Eredivisie. Dus wij in Nederland zullen ook van de UEFA duidelijkheid moeten krijgen over hoe hun solidariteit met de landen buiten de top-vijf eruitziet. Daarover is op dit moment ook nog niks bekend."