'Voorstel AZ voor noodfonds krijgt geen bijval van alle Nederlandse topclubs'

'Voorstel AZ voor noodfonds krijgt geen bijval van alle Nederlandse topclubs'

Gepubliceerd: woensdag 8 april 2020 om 17:46wo 08-04-2020 om 17:46

De oproep van AZ voor financiële solidariteit, is niet door alle topclubs in de Eredivisie even enthousiast ontvangen. De Alkmaarders willen dat de Nederlandse deelnemers aan de Champions League en Europa League bijdragen aan een noodfonds.

Volgens het Noordhollands Dagblad heeft het voorstel van AZ niet de steun van alle toppploegen in Nederland. Als het aan de huidige nummer twee van de Eredivisie ligt, dan staan de clubs die uitkomen in de Champions League 25 procent van de Europese inkomsten af. Teams die actief zijn in de Europa League zouden vijftien procent van hun premies moeten afstaan. De regeling zou bovendien voor de komende twee seizoenen moeten gelden.

De KNVB is blij met het initiatief en spreekt over een 'groot teken van solidariteit'. Maar niet alle clubs denken er dus zo over. Wie tegen zijn, is niet duidelijk. Voetbal International schetst dat Ajax in de eerste seizoenshelft 45 miljoen ophaalde in het miljardenbal en dus 11,25 miljoen in het fonds zou moeten stoppen. AZ, PSV en Feyenoord waren in de Europa League samen goed voor zo'n 25 miljoen. Dat zou per club een donatie van 3,25 miljoen betekenen.

Daarmee komt het totale bedrag in het door AZ voorgestelde noodfonds op circa vijftien miljoen. Het zou bovenop het steunpakket ter waarde van elf miljoen komen, dat de KNVB samen met de ING en de Oranje-internationals in het leven riep.

Het NHD haalt tot slot aan dat Ajax de financiële huishouding ingericht heeft op deelname aan de Champions League en die inkomsten dus ook nodig heeft. Zo bedragen alleen de salarissen in Amsterdam al 55 miljoen euro per jaar. Al voor de coronacrisis stevende Ajax af op een verlies, mede door de vroegtijdige Europese uitschakeling.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws