NOS: Burgemeesters willen verbod op evenementen en 'coronaproof' voetbal

NOS: Burgemeesters willen verbod op evenementen en 'coronaproof' voetbal

17-04-2020 14:50 Laatste update: 15:04
147

Alle evenementen van deze zomer in het hele land moeten worden afgelast. Daar dringen de burgemeesters van grote steden op aan bij het kabinet, meldt de NOS.

De burgemeesters vinden dat het kabinet een verbod zou moeten instellen tot 1 september of 1 oktober. De KNVB zou zich dan kunnen richten op het nieuwe seizoen, bijvoorbeeld met minder publiek in de stadions. Alles moet gericht zijn op 'coronaproof' voetbal, klinkt het.

Het advies van de burgemeesters is volgens de NOS ter sprake gekomen in het overleg tussen de veiligheidsrisico's en het kabinet. Vorige week wierp de Eindhovense burgemeester John Jorritsma (foto) zich op als de meest prominente bestrijder van het uitspelen van de Eredivisie.

Een voor de hand liggende optie voor het 'coronaproof' maken van voetbal, is het toelaten van veel minder publiek. Ook wordt er gesproken over een scenario waarin er meer wedstrijden dan normaal worden gespeeld in een verkort tijdsbestek.

"Ligt voor de hand dat het kabinet volgt"
Volgens politiek verslaggever van de NOS Ron Fresen wordt het advies van de burgemeesters zéér serieus genomen. "De veiligheidsregio's en de burgemeesters spelen een cruciale rol in het overleg over deze crisis en bovendien zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de evenementen. Als zij dit signaal nu zo duidelijk afgeven, ligt het voor de hand dat het kabinet volgt."

Op dit moment zijn grote evenementen met veel publiek nog verboden tot 1 juni. Volgende week dinsdag verschaft premier Rutte meer duidelijkheid over nieuwe coronamaatregelen. Het kabinet maakt dan ook bekend of en hoe andere maatregelen die gelden tot en met 28 april worden verlengd.

Vrijdag meldde het RIVM dat er 156 nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan donderdag: toen ging het om 182 mensen. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis opgenomen is (geweest) ligt nu op 9465. Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 144.