Engelse lof voor Nederlandse titelkandidaat AZ: 'Is this Europe's best academy?'

26 april om 10:43

AZ deed dit seizoen met zelfopgeleide steunpilaren als Teun Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu een serieuze gooi naar de Eredivisie-titel. Sky Sports zet de Alkmaarse jeugdopleiding en hoofd Paul Brandenburg zondag in het zonnetje. 'Is this Europe's best academy?', klinkt het.

"Onze eerste team bestaat voor 67 procent uit zelfopgeleide spelers, van wie er zes of zeven regelmatige starters zijn", vertelt Brandenburg aan de Britse omroep. "Het is onderdeel van onze visie dat de grootste talenten spelen. Zij krijgen een kans zodra ze die verdiend hebben. Er is een pad voor de AZ-jeugdspelers en ze kunnen ons trackrecord zien. Op ons trainingscomplex zijn ze letterlijk in de buurt van andere succesverhalen. Dat maakt het tastbaar voor ze. En het helpt ons zeker bij het werven van spelers."

Brandenburg benadrukt dat innovatie een belangrijke rol speelt bij AZ. "Elke training moet verrassend zijn, dus we zorgen voor wisselende omstandigheden om onze spelers uit te dagen. Dat kan onder meer door verschillende ondergronden te gebruiken, want elk vraagt zijn eigen techniek. Ook veranderen we soms de grote van de bal en wijzigen we formaties. We proberen onze spelers te laten nadenken over het spelletje en begrip te creëren. Ze moeten zelf met oplossingen komen."

Volgens Brandenburg proberen de Alkmaarders spelers zo breed mogelijk op te leiden en bekend te maken met verschillende tactieken. "Wij geloven dat die manier van denken creatieve persoonlijkheden oplevert." Alleen dankzij de eigen opleiding kan AZ immers concurreren met de top van de Eredivisie. 'We moeten innovatief blijven anders zullen de grotere clubs met grotere middelen ons opslokken."

"Wij kunnen niet winnen op basis van onze middelen, die zijn hier niet hetzelfde als bij andere clubs, dus anders denken is heel belangrijk voor ons", aldus de hoofd jeugdopleiding. "We proberen onze horizon telkens te verbreden en denken groot. We leren van andere sporten, maar ook van bedrijven. Wat is hun strategie? Hoe werven en scouten zij talent?"