'Heb gehoord dat de KNVB wél van plan was om te promoveren en degraderen'

'Heb gehoord dat de KNVB wél van plan was om te promoveren en degraderen'

27-04-2020 12:14
145

Het besluit van de KNVB blijft de tongen losmaken. Jeroen Elshoff van de NOS heeft in de wandelgangen vernomen dat de KNVB juist wél van plan was om clubs te laten degraderen en te promoveren. De bond besloot uiteindelijk om dat niet te doen.

Het verhaal is inmiddels bekend: ADO Den Haag en RKC Waalwijk blijven in de Eredivisie en SC Cambuur en De Graafschap promoveren niet. Zestien clubs uit het betaalde voetbal stemden voor promotie/degradatie, negen waren tegen en negen clubs stemden niet. Toch besloot de KNVB om het zo te houden.

"Ik heb heel veel geluiden gehoord dat er een gekke draai is geweest, dat de KNVB juist wél lang gedacht heeft om clubs te promoveren en degraderen", zegt Elshoff in de NOS Voetbalpodcast.

"Dat voedt nu diverse complottheorieën, waarvan je een aantal wel kunt begrijpen. Als dat zo is: waarom is er dan een draai gekomen? Is dat juridisch? Is er gelobbyd door clubs? ADO Den Haag ontkent dat. De directeur (Mohammed Hamdi, red.) zegt dat er niet gelobbyd is, maar natúúrlijk is er gelobbyd." Collega Arno Vermeulen bevestigt dat. "Dat is voortdurend gebeurd. Wij hebben brieven gezien van clubs die de afgelopen dagen gelobbyd hebben."

Clubs kregen vrijdagochtend, een paar uur voor de vergadering met de KNVB, pas te horen dat zij mee moesten denken. "Er staat in de reglementen dat er een raadpleging moet zijn, dus het is niet gek dat clubs geraadpleegd zijn", zegt Elshoff. "Wat er fout is gegaan is dat het als een soort stemming over is gekomen. Er is niet gezegd wat er met de raadpleging ging gebeuren. Dat hadden ze aan de voorkant duidelijk moeten maken."