Benadeelde clubs kunnen KNVB-besluit aanvechten: nog twee stemmen nodig

27 april om 16:40
Laatste update: 27 april om 16:48

De clubs die zich benadeeld voelen na het besluit van de KNVB afgelopen vrijdag kunnen dat besluit in een algemene ledenvergadering omver werpen als zij een meerderheid daarvoor vinden. Dat vertelt hoogleraar sport en recht Marjan Olfers tegen de NOS.

Olfers schetst twee opties voor de clubs die stappen willen ondernemen: of naar de rechter stappen, of een algemene ledenvergadering van de KNVB aanvragen. Vier clubs moeten deze aanvragen om de vergadering door te laten gaan. SC Cambuur en FC Utrecht hebben dat al gedaan en De Graafschap overweegt dat ook te doen. Er is dus nog een vierde stem nodig en volgens een rondgang van de NOS denkt een aantal clubs daarover na.

Als er een ledenvergadering komt, moet er een meerderheid van negentien clubs gevonden worden om het besluit van de KNVB terug te draaien. Blanco stemmen en stemonthouding mag. "Het betekent wel dat die clubs (die tot de vergadering hebben opgeroepen, red.) met een alternatief moeten komen. Want als het oorspronkelijke besluit van tafel is, heb je nog geen nieuw besluit", legt Olfers uit.

Als er een meerderheid voor het terugdraaien van het besluit gevonden wordt, heeft de KNVB een probleem, stelt Olfers. "Dan is het feitelijk zo dat het bestuur teruggefloten is. Dan zie je heel vaak dat het bestuur naar zichzelf gaat kijken. Als er geen draagvlak is, moet je naar je eigen positie gaan kijken", aldus Olfers, de stelt dat het ongeveer een maand duurt om een ledenvergadering te organiseren. De UEFA wil voor 25 mei duidelijkheid van de KNVB.