'Heynckes en Guardiola bouwden verder op het fundament van Van Gaal en mij'

27 april om 22:54

Bayern München beleefde in het seizoen 2009/2010 een topseizoen onder Louis van Gaal. Andries Jonker was zijn rechterhand en volgens de huidig Telstar-trainer plukte Der Rekordmeister nog vele jaren de vruchten van het werk van Van Gaal.

"Bayern had altijd al geweldige voetballers, maar het ging maar om één ding: winnen. Louis heeft daar verandering in aangebracht. Door de manier waarop ook belangrijk te maken", blikt Jonker terug in gesprek met Voetbal International.

Bayern veroverde onder Van Gaal voor het eerst in drie jaar de Bundesliga en won ook de DFB Pokal. In de Champions League reikte de club tot de finale, waarin Internazionale met 2-0 aan het langste eind trok. "Dat doet nog steeds pijn", stelt Jonker, maar toch overheerst het positieve gevoel. "Dit is een heel bijzonder jaar geweest. Tien jaar daarna dringt het door. Wat voor betekenis dit seizoen heeft gehad. Dan doel ik op drie dingen: oog voor opleiding, aanpassen aan Duitsers en resultaat koppelen aan amusement."

"Onder ons zijn jeugdspelers doorgebroken die jarenlang het geraamte hebben gevormd van het elftal", vervolgt Jonker. "Werken met jongens uit de eigen provincie die bij jouw club willen blijven. Die spelen vanuit binding, niet vanuit geld. Dat blijkt een voorwaarde om zeven, acht jaar de lakens uit te delen."

"Daarnaast heeft Louis dominant positiespel geïntroduceerd", aldus Jonker. "De baas zijn op het veld. Daar krijgt hij alle credits voor bij Bayern. Mensen zeggen daar tegen mij: Dat is bij jullie begonnen. Coaches als Jupp Heynckes en Pep Guardiola hebben verder gebouwd op ons fundament."