De Mos: 'PSV had alle geluk van de wereld, Van Gaal wilde geen buitenlandse spits'

29 april om 18:44

Aad de Mos was één van de drijvende krachten achter de transfer van Ronaldo naar PSV. De toenmalig trainer van de Eindhovenaren kwam de Braziliaanse aanvaller op het spoor na een tip van een bevriende zaakwaarnemer, maar even dreigde Ajax nog met hem aan de haal te gaan.

"Ik had in die periode in Brazilië ook nog wat andere spelers gezien in de tweede divisie. Ze waren onbekend nog in die tijd: Rivaldo en Roberto Carlos", vertelt De Mos bij Tussen de Palen van Ziggo Sport. "Maar ik stuitte op weerstand bij het bestuur van PSV. Zij kwamen met een voor hun logische vraag: hoeveel interlands hebben zij gespeeld? Toen we Romario haalden had hij al een paar interlands gespeeld."

"Ik zei: ze gaan er wel een paar spelen in de toekomst", vervolgt De Mos, die PSV tot zijn spijt niet zag toehappen voor Rivaldo en Roberto Carlos. "Ze waren nog goedkoop en niet ontdekt. Ze kostten drie miljoen dollar per stuk. Natuurlijk was dat in die tijd veel geld, maar het was een lachertje geweest. PSV had jarenlang Champions League kunnen spelen en kampioen kunnen worden."

Ronaldo kwam wél naar Eindhoven. PSV moest zich door aanvankelijk getreuzel nog wel inspannen, toen ook Ajax zich in de strijd leek te mengen. "In oktober lagen mijn rapporten op tafel bij PSV en in maart zagen ze dat Ajax in Brazilië was. Toen gingen de alarmbellen rinkelen, omdat het weleens voor Ronaldo zou kunnen zijn. Bill Maeyer en Harry van Raaij hebben toen al het geluk van de wereld gehad. Ajax-trainer Louis van Gaal maakte bekend dat hij geen interesse had in een buitenlandse spits, want hij had de zeventienjarige Patrick Kluivert."

"Wij zijn toen als de sodemieter in een privévliegtuig gestapt om hem te contracteren", vervolgt De Mos. Dat gebeurde in de Verenigde Staten, waar het WK 1994 plaatsvond. "Dat was wel voor het viervoudige. PSV werd onder druk gezet door zijn makelaar en zijn consortium. De club moest Nike nemen en een speler, Vampeta. Dat geeft aan dat we eigenlijk te laat waren en het is een miskleun geweest dat we nooit Roberto Carlos en Rivaldo hebben gepakt."