'Mogelijk toch nog kampioen in Eredivisie: UEFA overweegt plan van 8 miljard'

'Mogelijk toch nog kampioen in Eredivisie: UEFA overweegt plan van 8 miljard'

04-05-2020 21:08 Laatste update: 21:16
260

Het is niet ondenkbaar dat de voetbalagenda volledig op de schop gaat vanwege het coronavirus. De UEFA en de European Leagues overwegen een voorstel van het Nederlandse bureau Hypercube, zo weet Voetbal International.

Als het aan het bureau ligt worden dit kalenderjaar eerst nog alle competities afgemaakt, ook de Eredivisie. De seizoenen in 2021 en 2022 moeten vervolgens in kalenderjaren worden gespeeld, tot het winterse WK in Qatar. Na dat toernooi spelen de competities een verkort seizoen, waarna vanaf 2023/2024 de oude kalender kan worden opgepakt.

"Zo kan je de competities toch nog op sportieve gronden beslissen en het neemt enorm veel druk weg bij de clubs en bonden", zegt Hypercube-directeur Pieter Nieuwenhuis tegen VI. Hij weet dat er veel druk staat op onder meer de Premier League, de Bundesliga en de Primera División vanwege de tv-gelden. "Op deze manier kan iedereen zijn verplichtingen nakomen aan sponsors, rechtenhouders en zendgemachtigden. Het aantal seizoenen blijft immers gelijk en ieder seizoen is er gewoon een kampioen. De beslissingen vallen gewoon op de mat en niet achter de vergadertafel."

Nieuwenhuis benadrukt dat alles is doorgerekend. Voor het plan is acht miljard nodig voor heel Europa. "Dat klinkt als een hoog bedrag, maar dat is het niet als je nagaat dat de Europese clubs bijna dertig miljard per jaar omzetten. De schade van een nieuw seizoen dat voor een groot deel in lege stadions zal moeten plaatsvinden en waarvan je je nog maar moet afvragen of dat dan wél kan worden afgerond, zal hoger zijn dan acht miljard."