Gudde schudt hoofd na kritiek Van Gaal: 'Je hebt vaak gelijk, maar nu niet'

Gudde schudt hoofd na kritiek Van Gaal: 'Je hebt vaak gelijk, maar nu niet'

17-05-2020 19:28 Laatste update: 19:39
67

Eric Gudde is het niet eens met de kritiek van Louis van Gaal in de zondagavonduitzending van NOS Studio Sport. De directeur betaald voetbal van de KNVB legt uit waarom de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn gestaakt.

Eerst komt Van Gaal aan het woord. Hij wil de gevolgen voor 'voetballend Nederland' schetsen, nadat de KNVB deze week in het kort geding met SC Cambuur en De Graafschap gelijk kreeg van de rechter. "Ik denk dat de beslissingen van de KNVB niet worden gedragen, dus ik zou een beetje oppassen met: de rechter geeft me gelijk", steekt de oud-bondscoach van wal.

"Het gaat niet alleen om promotie en degradatie, maar ook om de bekerfinale. Daar heb ik allemaal een andere mening over. Dat mag. Ik vind ook dat de KNVB te snel heeft gezegd: we stoppen ermee. Ik vind dat de RIVM eerst de premier moet adviseren, maar daarvoor waren er al besluiten genomen dat het voetbal niet door zou gaan."

Daar reageert Gudde op. "Je hebt vaak gelijk, maar over deze twee dingen een keer niet", zegt de KNVB-directeur tegen Van Gaal. "Het kabinet heeft op 21 april aangegeven dat er niet meer gevoetbald wordt tot 31 augustus. Wij hebben vervolgens de UEFA-richtlijnen gekregen over hoe te handelen. Een dag later (24 april, red.) moesten we de competities afsluiten, want er kon dus niet meer gevoetbald worden."

"Dan is de richtlijn van de UEFA dat je voor 25 mei moet vertellen hoe je de Europese plekken gaat oplossen, met het risico dat als je het fout doet, ook nog een Europese plek kwijt bent. Dat had ik de Nederlandse clubs niet graag aan willen doen", aldus Gudde. "Vandaar hebben we het op deze manier moeten mededelen."