'AZ was een bewuste keuze, want ik kon toen ook naar Ajax en Feyenoord'

'AZ was een bewuste keuze, want ik kon toen ook naar Ajax en Feyenoord'

Gepubliceerd: dinsdag 2 juni 2020 om 22:38di 02-06-2020 om 22:38

David Mendes da Silva kijkt met tevredenheid terug op zijn voetbalcarrière. De geboren Rotterdammer brak door bij Sparta, redde het 'door omstandigheden' niet bij Ajax, maar werkte zich via een omweg alsnog op tot Oranje-international.

Bij NAC Breda speelde de middenvelder met Kaapverdische roots zich weer in de kijker van de Nederlandse top: in 2006 had Mendes da Silva de clubs voor het uitkiezen en tekende hij voor AZ. "Dat was een bewuste keuze, want ik kon ook naar Ajax en Feyenoord. Maar Louis van Gaal wilde mij gewoon hebben, ik had al met hem gewerkt en hij overtuigde me om te komen", vertelt hij in de Wesley dos Santos Podcast. "In die jaren was Feyenoord het niet. Ajax wel, maar ik was daar al geweest, dat wilde ik niet."

Uiteindelijk zou Mendes da Silva vier jaar in Alkmaar blijven, één landstitel pakken én zeven interlands spelen. "Toen kwam ik weer die jongens tegen waarmee ik in de jeugd had gespeeld. Dat was wel heel bijzonder", glundert hij nog steeds. "Van Persie kende ik van de Nederlandse jeugd, met Robben had ik al vanaf mijn zestiende samengespeeld, Van der Vaart... Allemaal grote jongens."

De inmiddels 37-jarige oud-prof beseft maar al te goed dat het niet vanzelf ging. "Ik heb altijd moeten strijden, hard moeten vechten", vertelt hij. "Ik kon al vroeg naar Ajax, via die clubs kom je sneller bij het Nederlands elftal. Maar ik heb bij Sparta lopen strijden, ik ben naar Ajax gegaan. Door omstandigheden ben ik teruggekomen, uiteindelijk ben ik met een omweg naar NAC gegaan en toen AZ."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Nederland Nederland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws