'Groot aantal voetbalvoorschriften: niet samen douchen, terughoudend met telefoon'

'Groot aantal voetbalvoorschriften: niet samen douchen, terughoudend met telefoon'

Gepubliceerd: vrijdag 5 juni 2020 om 21:15vr 05-06-2020 om 21:15

De KNVB heeft een fors aantal regels en voorschriften opgesteld voor de hervatting van de voetbalcompetities in september. Hierbij is gekeken naar de protocollen die momenteel gelden in Duitsland, waar de Bundesliga alweer een aantal weken in volle gang is.

Nico-Jan Hoogma, oud-speler van onder meer Hamburger SV en technisch directeur van de KNVB, heeft de contacten gelegd, vertelt directeur Eric Gudde aan De Telegraaf. "Eind april, begin mei hadden we de protocollen uit Duitsland al. Vanuit het hotel gaat eerst bus A rijden met de basis, dan komt bus B met de reservespelers en vervolgens komen er allerlei kleine busjes met staf, media en noem maar op", noemt hij één van de voorschriften die binnenkort zullen gelden voor de betaald voetbalclubs in Nederland.

'Alle clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie moeten een hygiëne-coördinator aanstellen, spelers en stafleden komen met eigen vervoer en iedere voetballer moet minimaal één keer per week – en in elk geval 24 uur voorafgaand aan een wedstrijd – een coronatest ondergaan', somt De Telegraaf – dat inzage heeft gekregen in de plannen van de KNVB en de clubs – verder op.

'Maximaal 286 aanwezigen'
Als spelers en gezinsleden of huisgenoten besmet raken, moeten ze direct in quarantaine. Potentiële stadionbezoekers met klachten worden niet toegelaten: sowieso zullen aanvankelijk alleen personen met een 'functionele aanwezigheid' – spelers, trainers, journalisten, beveiligers, ballenjongens, kantoorpersoneel – toegang tot het stadion hebben. Bovendien geldt voorlopig een beperkt toeschouwersaantal in de stadions, die in vier zones verdeeld worden: in iedere zone mogen er maximaal honderd mensen zijn. Volgens De Telegraaf komt dit neer op 286 aanwezigen bij grotere wedstrijden en 244 bij reguliere wedstrijden.

Teams worden rondom wedstrijden ook zo veel mogelijk van elkaar gescheiden, net zoals dat momenteel in Duitsland gebeurt. De spelers krijgen verschillende looproutes in het stadion en komen ook niet tegelijkertijd het veld op. Kinderen in de spelerstunnel zijn voorlopig ook verleden tijd, wisselspelers moeten anderhalve meter afstand nemen van elkaar, er worden geen elftalfoto's gemaakt en spelers mogen niet samen douchen. De protocollen bevatten ook een opmerkelijke technologische passage. 'Wees zeer terughoudend bij het gebruik van mobiele telefoons, tablets en PlayStations van andere personen', valt er te lezen.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Wedstrijden met publiek in januari 2021: denk je dat dit haalbaar is?

(3455 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws