De Jong: 'Het voetbal lost 190 miljoen zelf op, resteert er nog 140 miljoen'

De Jong: 'Het voetbal lost 190 miljoen zelf op, resteert er nog 140 miljoen'

09-06-2020 06:49 Laatste update: 07:15
27

Eredivisie CV-directeur Jan de Jong heeft duidelijkheid gegeven over het miljoenenplan waarmee het Nederlands betaald voetbal door de coronacrisis geholpen moet worden. 140 miljoen euro is het maximale bedrag dat de overheid bij zal dragen, benadrukt hij.

Dit bedrag gaat uit van een heel kalenderjaar, waarin er geen publiek naar de stadions mag. "Bij elke speelronde die wél gespeeld kan worden met publiek in de stadions, gaat daar zo'n 5 tot 7 miljoen euro vanaf. En dan moeten de wedstrijden wel op televisie worden uitgezonden", vertelt De Jong aan het Algemeen Dagblad.

Eerst zongen er nog bedragen van vierhonderd miljoen euro rond, maar volgens De Jong kan daar geen sprake van zijn. "De totale omzet in het Nederlandse betaald voetbal is 620 miljoen euro per jaar. We gaan ervan uit dat er sprake is van 331 miljoen gederfde inkomsten. Het voetbal lost daar zelf een groot deel van op, namelijk 190 miljoen euro. Dus resteert er nog 140 miljoen." Dit is dus het bedrag dat aangevuld moet worden met publiek geld. "Deze cijfers zijn voorgelegd aan alle clubs in het betaald voetbal en iedereen stond achter die getallen."

"Het bleken dagkoersen"
Volgens het onlangs aan de politiek overhandigde Deltaplan hopen de clubs in januari 2021 weer in volle stadions te spelen. Ook De Jong is optimistisch gestemd. "Ik begon op 4 mei, toen werd in Den Haag nog gezegd dat we ervan uit moesten gaan dat we een heel seizoen zonder publiek zouden gaan voetballen. Maar het bleken dagkoersen. Een maand later denken we alweer over eerder voetballen en wanneer met publiek."