Gudde: We gaan niet het salaris van Hakim Ziyech met overheidsgeld betalen

Gudde: "We gaan niet het salaris van Hakim Ziyech met overheidsgeld betalen"

05-06-2020 20:37
101

Het reddingsplan van de KNVB is door minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport als 'zeer gedegen en realistisch' bestempeld. Dat laat directeur Eric Gudde weten. Het Deltaplan is vrijdag overhandigd aan Van Rijn.

De KNVB wil het voetbal middels een zevenstappenplan weer toegankelijk maken voor publiek. "We hebben voor de korte termijn drie dingen gevraagd", zegt Gudde tegen Voetbal International. "Ten eerste willen we graag vanaf de derde week juni weer voluit kunnen trainen met duels, zodat je een fatsoenlijke voorbereiding kan starten. Ten tweede willen we daarna ook weer oefenwedstrijden kunnen spelen, ook met het oog op de voorrondes voor de Europese toernooien, want we begrepen dat de UEFA die toch wil gaan inplannen voor eind augustus. Ten derde is er een financiële component."

Als er een heel seizoen geen publiek welkom is heeft de KNVB 140 miljoen euro nodig om te overleven. Dat is deels een uitkering en deels een lening. "Het is een flexibel vangnet waaraan allerlei voorwaarden zijn verbonden", zegt Gudde.

"Het kan niet zo zijn dat je met steun een nieuwe speler koopt en ook als de club even later wordt verkocht aan een private eigenaar, zal steun moeten worden terugbetaald. Net als in het bedrijfsleven zijn bonussen voor directie en bestuur uit den boze. En het is ook niet de bedoeling om te bezuinigen op de jeugdopleiding, de vrouwentak en maatschappelijke projecten als je gebruik maakt van overheidssteun."

Het steunpakket is ook niet bedoeld voor het bekostigen van dure spelers. "We gaan niet het salaris van Hakim Ziyech met overheidsgeld betalen. Wat we in het plan ook uitsluiten is dat een club geld ontvangt en een dag later een dure spits aantrekt", laat Gudde weten aan De Telegraaf. "Transfers uitsluiten kan niet, want dat is onderdeel van het economische model waarmee clubs geld verdienen.. In dat geval hebben zij natuurlijk wel minder nodig om de coronacrisis te overleven."

Overigens is het niet zo dat de clubs onbeperkt gebruik kunnen maken van het noodfonds. Volgens Gudde kunnen clubs maximaal dertig procent aan misgelopen omzet uit het fonds halen.