Miljoenenverlies voor top-drie: creativiteit vereist in 1,5-metermaatschappij

Miljoenenverlies voor top-drie: creativiteit vereist in 1,5-metermaatschappij

20-06-2020 11:00
61

Alle achttien clubs uit de Eredivisie zijn flink aan het denken geslagen: Hoe kan de competitie na 1 september op een veilige manier worden opgestart? Daarbij wordt onder andere nagedacht over de situatie voor supporters. Feit is dat de 'anderhalvemeter-samenleving' van premier Mark Rutte en zijn kabinet voorlopig leidend zal zijn. Welke gevolgen brengt dat met zich mee?

Door Rick Pasker

In een rondgang bij de Eredivisieclubs blijkt dat de meningen over anderhalve meter afstand tussen supporters in het stadion nogal verdeeld zijn. Zo ziet PSV niets in het plan: de Eindhovenaren hebben er dan ook géén onderzoek naar gedaan, laten ze desgevraagd weten. Algemeen directeur Toon Gerbrands liet recentelijk bij talkshow Op1 al laten weten niet te geloven in wedstrijden waarin bezoekers op anderhalve meter van elkaar binnenkomen, plaats moeten nemen en naar het toilet moeten gaan, verduidelijk de club zijn standpunt.

Creatief denken in Almelo
Heracles Almelo denkt daar anders over. De nummer 8 van de Eredivisie heeft namelijk wel onderzoek gedaan: als de bezoekers van Erve Asito op anderhalve meter afstand van elkaar plaats moeten nemen, kan achttien procent van het stadion gevuld worden. Bij 'creatief' gebruik van de grachten rondom het veld en het bij elkaar plaatsen van familieleden zou dat percentage nog op kunnen lopen naar 25 procent, laat de club weten.

Bij Ajax wordt nog gekeken hoe een anderhalvemeter-samenleving in het stadion te realiseren is. "Het is op dit moment lastig te zeggen wanneer er weer publiek bij wedstrijden aanwezig mag zijn, gezien de ingrijpende restricties vanwege het coronavirus", laat Karen Nitschke, persvoorlichter van de Johan Cruijff Arena, weten. "We onderzoeken of het mogelijk is om publiek op anderhalve meter afstand van elkaar in het stadion te ontvangen, net als het aantal bezoekers bij een wedstrijd."

Twintig procent capaciteit
Net als Ajax lieten PEC Zwolle, FC Twente, RKC Waalwijk, FC Groningen en sc Heerenveen weten de mogelijkheden omtrent de anderhalvemeter-samenleving te onderzoeken. VVV-Venlo heeft, net als Heracles, een inschatting gemaakt hoeveel man er in het stadion passen als er rekening moet worden gehouden met anderhalve meter afstand. Bij deze clubs gaat het om ongeveer zo'n twintig procent van de normale capaciteit, iets waar waarschijnlijk alle Eredivisieclubs rekening mee moeten houden.


(Graphic: de capaciteit van de Eredivisie-stadions, het gemiddeld aantal bezoekers in '19/'20 en het (voorlopig) maximale aantal bezoekers in '20/'21)

Uitgaande van het gemiddeld aantal bezoekers uit het seizoen 2019/20 zou FC Emmen, waar straks nog maar 20,4 procent welkom is, procentueel gezien het grootste verlies leiden. Bij Fortuna Sittard, waar het stadion in 2019/20 voor iets meer dan de helft gevuld was, is de schade met een anderhalvemeter-samenleving een stuk kleiner. Daar is namelijk 31,3 procent welkom ten opzichte van het gemiddelde uit vorig seizoen.

Ook de topclubs zullen flink moeten inleveren. Bij Ajax (20,6%), PSV (20,8%) en Feyenoord (20,9%) zullen een stuk minder bezoekers naar binnen mogen in vergelijking met het gemiddelde van het afgelopen seizoen.

Financiële schade
Ook financieel gezien zullen de clubs flink moeten inleveren bij een anderhalvemeter-samenleving in het stadion. Hierbij wordt gekeken naar een heel seizoen met anderhalve meter afstand tussen de fans. Topclubs als Ajax (33,8 miljoen euro), PSV (27,2 miljoen euro) en Feyenoord (24,2 miljoen euro) leiden het meeste verlies: de gemiddelde ticketprijs over het seizoen 2019/20 - recentelijk al in kaart gebracht door VoetbalPrimeur - geldt hierbij als uitgangspunt.

Kleinere clubs als RKC Waalwijk (1,4 miljoen euro), Fortuna Sittard (1,7 miljoen euro) en FC Emmen (2,0 miljoen euro) leiden het minste verlies, al betekent dat niet dat deze clubs het makkelijker hebben. Zo hebben de Waalwijkers een begroting van 7 miljoen euro tegenover de 110 miljoen euro waar Ajax over kan beschikken.

Alle achttien clubs lopen dus wedstrijdinkomsten mis, maar verder blijft de schade relatief beperkt, zeker wanneer de stadions weer gedeeltelijk open gaan. De topclubs zullen deze pandemie wel kunnen overleven en Ajax heeft zelfs al aangegeven geld beschikbaar te willen stellen, zodat kleinere clubs kunnen overleven. Dit geld kunnen clubs als RKC Waalwijk, Fortuna Sittard en FC Emmen, met begrotingen tussen de 7 en 8 miljoen euro, dan ook goed gebruiken. Erg rendabel is een anderhalvemeter-samenleving niet, maar een tijdelijke oplossing om het voetbal deels te kunnen opstarten is het zeker wel.

Rick Pasker is tweedejaars student Journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle.