Probleem voor Nederlandse clubs in Europa: CL- en EL-voorrondes eind augustus

Probleem voor Nederlandse clubs in Europa: CL- en EL-voorrondes eind augustus

17-06-2020 15:52 Laatste update: 16:21
121

De UEFA heeft de speeldata bekendgemaakt voor de Champions League en Europa League van volgend seizoen. Eind augustus moet er al gevoetbald worden, waarmee de Nederlandse clubs - en vooral AZ - opgezadeld worden met een probleem.

In Nederland zijn alle vergunningsplichtige verboden tot 1 september, waardoor ook voetbalwedstrijden niet mogelijk zijn. Als deze datum niet naar voren wordt gehaald, krijgen AZ (derde voorronde Champions League), PSV (derde voorronde Europa League) en Willem II (tweede ronde Europa League) te maken met een lastige situatie.

Wedden

Meer odds

AZ komt al op 25 of 26 augustus in actie in de tweede kwalificatieronde van de Champions League. In de Europa League komt Willem II als eerste in actie. De Tilburgers spelen op 17 september in de tweede kwalificatieronde. PSV komt pas een week later in actie op 24 september. De groepsfase, waar Feyenoord instroomt, begint op 22 oktober.

Géén tweeluik
De wedstrijden in de voorrondes van de Europese toernooien gaan niet over twee, maar één wedstrijd, met uitzondering van de play-offs voor de Champions League. Welke club thuis speelt, wordt bepaald via loting of de clubcoëfficiënten-ranglijst van de UEFA.

Vraag blijft waar de wedstrijd van AZ gespeeld worden als de Alkmaarders het thuisvoordeel krijgen. Ook kan er in Nederland amper gevoetbald worden ter voorbereiding op de voorrondes, al wordt er wel gewerkt aan een plan waardoor het in augustus mogelijk wordt om onderling oefenwedstrijden te spelen.

Alleen Feyenoord zeker
Op dit moment hoeft alleen Feyenoord honderd procent zeker geen voorronde te spelen. De Rotterdammers hebben een rechtstreeks ticket voor de Europa League. Ajax is zeker van het hoofdtoernooi van de Champions League als de winnaar van het huidige seizoen zich via de nationale competitie plaatst.