Duizenden voetbalfans welkom in Frankrijk: 'Dit is tegen het gezond verstand'

Duizenden voetbalfans welkom in Frankrijk: 'Dit is tegen het gezond verstand'

21-06-2020 09:55
45

Dat Frankrijk vanaf 11 juli de voetbalstadions opent, zorgt voor verbazing bij de Belgische epidemioloog Pierre Van Damme. Hij is kritisch over het besluit van de Franse overheid en vraagt zich af of het verstandig is.

Frankrijk maakte bekend dat in eerste instantie vijfduizend fans welkom zijn, maar dat kan in de loop van de zomer worden verhoogd. De supporters zijn in ieder geval weer welkom bij de oefenduels ter voorbereiding op het nieuwe seizoen en de bekerfinales die nog op het programma staan.

"Dit is tegen alle principes van de afstandsregel, of het gezond verstand", reageert Van Damme fel bij Het Laatste Nieuws. Hij is dan fel tegen het besluit en wijst op de gevaren. "Zomaar vijfduizend mensen in een stadion toelaten, is te gek. Stel dat er enkele fans zijn met Covid-19... Hoe ga je achteraf aan contactopsporing doen? We moeten het ook altijd bekijken vanuit het standpunt van de contactopsporing, om het heel snel te kunnen indijken. En dan is vijfduizend man toch een gigantisch aantal."

Waar in Nederland plannen zijn om vanaf september weer fans toe te laten, zijn in België vanaf 1 juli maximaal tweehonderd toeschouwers welkom. Of dat aantal ook omhoog kan, is nog niet duidelijk. "Dat gaan we telkens moeten evalueren. Ik zou toch het liefst hebben dat we dat doen met mondjesmaat."