Moeder Lurling aan de basis van fenomeen 'Kuipvrees': 'Daar kwam dat woord uit'
Toen Anthony Lurling voor Feyenoord ging spelen, werd de Nederlandse taal verrijkt met een nieuw woord: Kuipvrees. De 43-jarige Brabander vindt zelf echter niet dat hij bezweek onder de druk in Rotterdam-Zuid.
Lurling beleefde al een valse start bij Feyenoord: in zijn sc Heerenveen-tijd was hij betrokken bij een rode kaart voor toenmalig Feyenoorder Bonaventure Kalou. "Maar als je de tv-beelden ziet: hij trapte gewoon na, een terechte rode kaart. Mijn probleem was dat we vier weken later voor de beker tegen Feyenoord speelden. We wonnen met 4-3 en ik maakte twee goals", haalt hij terug in gesprek met Radio Camataru. "Ik werd uitgefloten door de supporters en ik maakte zo'n beweging: mondje dicht, 4-3 voor ons. Dat is me altijd een beetje verweten."
Het Legioen was dat moment nog niet vergeten, toen Lurling bij Feyenoord neerstreek. "Vooral met oefenwedstrijden bij amateurverenigingen, dan sta je als linksbuiten langs de lijn en kunnen supporters je bij wijze van spreken aanraken. Daar heb ik veel dingen naar mijn kop gekregen." Lurling beleefde vervolgens een stroeve start in De Kuip: zijn ouders kregen vervolgens een telefoontje van een journalist. "Zonder dat ik het wist. Mijn moeder heeft toen gezegd: ik heb het gevoel dat hij al gaat nadenken en niet meer zichzelf is als hij in die tunnel staat. Dat was niet zo, maar dat is gezegd en daar is toen dat woord Kuipvrees uit gekomen."
De oud-speler van onder meer FC Den Bosch, Heerenveen en NAC Breda is nooit meer van dat stempel af gekomen en heeft meerdere 'opvolgers' gekregen. "Als spelers nu bij hun vorige club heel goed waren en bij Feyenoord minder, dan hebben ze Kuipvrees. Bilal (Basacikoglu, red.) heeft hetzelfde gekregen, Sam Larsson en ik ook."