'Judas' Genee doet z'n verhaal: 'Het leek alsof ik Johan aan het roosteren was'

'Judas' Genee doet z'n verhaal: 'Het leek alsof ik Johan aan het roosteren was'

23-06-2020 17:46
248

Wilfred Genee is kritisch op zichzelf na de best bekeken uitzending van Veronica Inside ooit. Daarin pakte hij Johan Derksen hard aan en dat werd de presentator kwalijk genomen. De uitzending van Veronica Inside was speciaal. Er werd maar liefst vijf kwartier over racisme gesproken.

Genee kreeg het verwijt dat hij Derksen 'erbij probeerde te lappen' en 'een mes in z'n rug stak'. Hij snapt dat. "Ik probeerde als neutrale interviewer m'n ding te doen, zoals ik altijd doe, maar ook m'n eigen gevoel er in leggen", zegt Genee bij Radio Veronica. "Ik wilde tegen Johan zeggen: moeten we niet eens nadenken over dat we er misschien naast zouden kunnen zitten in dit onderwerp? Daar ging ik waarschijnlijk te ver in. Het leek alsof ik Johan een beetje aan het roosteren was. Het is ook mijn fout."

"Ik heb daar al die jaren onderdeel van uitgemaakt en geef al die voorzetten. Er wordt dan gezegd dat ik de mensen alleen maar dingen wil laten zeggen die ik wil. Dat wil ik niet. Ik wil mensen dingen laten zeggen die ze echt vinden en voelen", zegt Genee. "Daar doe ik alles aan, overal. Dat betekent ook dat ik onderdeel ben van het team en de consequenties die eraan hangen. Dat kwam gisteren (maandag, red.) misschien niet duidelijk genoeg naar voren, maar ik neem daar de volledige verantwoordelijkheid voor."

Genee kreeg de wind van voren op social media. "Ik begrijp alle reacties. Mensen vinden dat ik een Judas ben etc., maar als je het serieus wil behandelen moet je er ook in kunnen gaan. Ik had ook tegen Johan gezegd dat ik er wat harder in zou gaan. Anders zou ik mezelf verloochenen. Blijkbaar hebben zij het anders ervaren."

"Vlak voor de uitzending ontstond er nogal een heftige discussie, laten we het daarop houden. Ik ben voor het eerst in m'n leven zenuwachtig geweest voor een programma. Dat kon je ook zien. Dat kwam ook omdat het vlak voor de uitzending volledig escaleerde. De spanning werd blijkbaar te hoog. Johan vond dat hij geen goede plaats aan tafel had, dat soort dingen. Er ontstond spanning en die nam ik mee de uitzending in, terwijl ik wel vond dat ik in m'n rol moest blijven."