Grote kanttekening bij fans in stadion: 'Hoe ga je dat in hemelsnaam handhaven'

Grote kanttekening bij fans in stadion: 'Hoe ga je dat in hemelsnaam handhaven'

24-06-2020 16:25 Laatste update: 17:01
86

Bij supporters leven de nodige vraagtekens na het OMT-advies om vanaf 1 september weer publiek toe te laten bij wedstrijden in het betaald voetbal. ADO Den Haag-fan Jacco van Leeuwen, voorzitter van supportersvereniging Haagsche Bluf, ziet grote uitdagingen.

Als het kabinet op de persconferentie van woensdagavond groen licht geeft, is er in het nieuwe Eredivisie- en Eerste Divisie-seizoen weer publiek welkom in de stadions. Daarbij gelden wel de voorwaarden dat de anderhalvemeterregel gehandhaafd wordt en er niet wordt gezongen vanwege de kans op coronabesmetting.

"Daar kun je je eigenlijk geen voorstelling bij maken hè", reageert Van Leeuwen tegenover het Algemeen Dagblad. "Op meerdere vlakken niet. Allereerst: juist de emotie maakt het voetbal in het stadion zo mooi. Juichen, zingen, dansen, soms vloeken. Het gebeurt automatisch en dat ga je volgens mij ook helemaal niet tegenhouden."

"Als het zover komt, hoe ga je zoiets in hemelsnaam handhaven? Krijg je eerst een gele kaart als je zingt en daarna een rode? Moet je gelijk vertrekken en krijg je een boete? Nee, ik heb daar nog absoluut geen gevoel bij."

Van Leeuwen benadrukt dat het 'natuurlijk prachtig is dat er vanuit de KNVB en het kabinet serieus gekeken wordt om fans weer toe te laten in het stadion'. "Een paar maanden geleden dachten we nog: we zien de stadions voorlopig niet meer van binnen. Gelukkig ziet de wereld er anders uit dan toen. Daar moeten we als voetbalfans heel blij mee zijn. Het zal nu gaan om de juiste invulling."