Veronica moet het boetekleed aantrekken en met de tijd moeten ze in gesprek gaan

"Veronica moet het boetekleed aantrekken en met de tijd moeten ze in gesprek gaan"

26-06-2020 21:54 Laatste update: 22:03
73

Instagram en Twitter kunnen meer doen aan de bestrijding van racisme, zegt Hedwiges Maduro tegen NRC. Veel racistische reacties komen van anonieme accounts, ziet hij. 

"Als je net als bij een creditcardaanvraag al je gegevens zou moeten aanleveren, weet je bij wangedrag precies om wie het gaat", zegt Maduro. "En voor de duidelijkheid: het gaat om een kleine groep. De meerderheid van de mensen zit prima in elkaar."

Er is de afgelopen weken veel te doen rondom Veronica Inside, het programma waarin Johan Derksen onlangs een omstreden grap maakte over rapper Akwasi. Het kwam Derksen op bakken kritiek te staan. De internationals van het Nederlands elftal hebben Veronica Inside geboycot.

Maduro denkt dat dat op de korte termijn werkt. Uiteindelijk moeten beide partijen met elkaar in gesprek gaan, zegt hij. "VI moet het boetekleed aantrekken en met de tijd moeten ze in gesprek gaan. Je moet een probleem niet een probleem laten. Gewoon elkaars standpunten willen begrijpen."

Racisme moet onderdeel worden van het lespakket op school, zegt Maduro. "Docenten zouden er cursussen over moeten krijgen, net als voetbaltrainers. Ik vind ook dat we harder moeten straffen in het voetbal. Puntenmindering bij spreekkoren, dát gaat werken."