Robben heeft nog lange weg te gaan: 'Je bent zo een maand of vier onderweg'

30 juni om 13:00
Laatste update: 30 juni om 13:09

Arjen Robben heeft nog wel een flinke aanloopperiode nodig voordat hij fit genoeg is om wedstrijden voor FC Groningen te gaan spelen. Dat zegt Leo Echteld, fysiotherapeut van het wereldberoemde Fysiomed uit Amsterdam. Robben speelde een jaar geleden zijn laatste wedstrijd voor Bayern München.

Grote voetballers weten de weg naar Sportmedisch Centrum Fysiomed blind te vinden. Echteld werkt met wereldtoppers als Christian Eriksen, de Fransman Paul Pogba, Ajax-speler David Neres, Matthijs de Ligt en Memphis Depay. Hij maakte in het verleden deel uit van de staf van Ajax en het Nederlands elftal. Vanaf het EK van 1998 tot en met 2008 was Echteld als fysiotherapeut bij alle eindtoernooien aanwezig en werkte hij dus ook samen met Robben. 

Het duurt nog wel even voordat de 36-jarige vedette weer klaar is om wedstrijden te spelen, zegt Echteld tegen VoetbalPrimeur. De buitenspeler werkte vanaf begin juni in Duitsland in het geheim aan zijn rentree. "Hij is natuurlijk bezig geweest, maar als je kijkt naar alle karaktertrekken die voetbal als sport voor het lichaam met zich meebrengt, dan is het wel andere koek als je er lange tijd uit geweest bent. Gemiddeld ben je zo een maand of vier onderweg als je voetbalfit wilt worden na een langere periode van stilstand."

'Probleem als zijn hoofd sneller wil dan zijn lichaam'
"Een speler die uit een langdurige revalidatie komt doet er ongeveer vier à vijf maanden over om behoorlijk wedstrijdfit te worden en in vorm te komen", zegt Echteld. "Robben is relatief lang uit de wedstrijdbelasting geweest, maar was niet geblesseerd. Het lichaam is geen energie kwijt aan herstel, maar moet wennen aan deze vorm van belasting. Het zal zich weer moeten aanpassen aan de karakter van de sport."

Robben heeft een medisch dossier en staat bekend om zijn blessuregevoeligheid. Om die reden wordt hij gekscherend 'de man van glas' genoemd. "Man van glas, man van glas...", nuanceert Echteld. "Hij is ongelooflijk snel, explosief en wendbaar. Uitzonderlijke kwaliteiten ingezet op het hoogste niveau van het spel. Hij kan uiteraard geblesseerd raken, dat hoort bij topsport. Het risico is alleen groter door zijn unieke fysieke kwaliteiten en speltype en zijn topsportkarakter. Daar komt bij dat hij iets ouder is en dus minder snel herstelt en omdat hij er lang uit is geweest. Deze factoren tellen allemaal mee."

"Ik denk echter dat het grootste risico is als zijn hoofd sneller wil dan zijn lichaam kan. Dat is voor veel sporters al een probleem, maar voor hem extra moeilijk omdat hij zo ongelooflijk goed is. Het is een absolute sportman die wil leveren. Als je lichaam nog niet genoeg getraind is om te doen wat je hoofd wil, dan kan dat een groot probleem zijn."

'Robben is vele malen beter dan de rest'
In de topcompetities wordt niet op kunstgras gespeeld, maar Robben zal zich wel voor moeten bereiden op het spelen van wedstrijden op het neppe gras. Nog niet iedere Eredivisie-club heeft een echte grasmat. Echteld legt de bal vooral bij Robben zelf. "Dan speelt hij niet of korter. Het is geen speler die helemaal nieuw is en net komt kijken. Hij heeft jarenlange ervaring opgedaan in verschillende omstandigheden. Als hij naar zichzelf luistert en goed begeleid wordt, komt het echt wel goed. Je moet niet vergeten dat hij vele malen beter is dan alle andere spelers."

Een direct verband tussen kunstgras en blessures is volgens Echteld niet zo hard. "Een grasveld geeft wisselende omstandigheden. De condities op kunstgras variëren minder. Het grootste verschil is vooral als je niet gewend bent op deze ondergrond te spelen. Het gaat dan niet zozeer om het kunstgras zelf. Die inschatting maakt een speler met Arjens ervaring echt wel."

Hoeveel wedstrijden Robben kan meespelen met Groningen, durft Echteld niet te zeggen. "Dat hangt er vanaf", reageert hij. "Als ze zorgvuldig speelminuten opbouwen, gaat hij veel wedstrijden spelen. Daar komt bij dat wedstrijden waarin hij eerder uitstapt ook meetellen. Als je het hebt over altijd de volle negentig minuten spelen, wordt het een ander verhaal. Dat durf ik niet te zeggen."

"Kijk de statistieken van Robin Van Persie maar na. Heeft hij veel volledige wedstrijden gespeeld of is hij veel ingevallen (vorig seizoen 25 wedstrijden gespeeld, 23 basisplaatsen, 13 keer gewisseld, red.)? Je krijgt ook een cap als je vijf minuten invalt en daarin kun je al beslissend zijn."

Hoe dan ook, Echteld kijkt uit naar de rentree van Robben in de Eredivisie. "Dit is geweldig. Hij is belangrijk voor het voetbal en een sieraad voor de sport. Dit zijn toch de mensen die het voetbal kleur geven. Je weet nu al dat hij de beste speler is van de Eredivisie zoals Robin van Persie dat ook was. Hij heeft de meeste kwaliteit van alle spelers. Als voetballiefhebber kijk je daar natuurlijk graag naar."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)