Rekenkamer kritisch over Feyenoord City: 'Heb je stadion van half miljard nodig?'

Rekenkamer kritisch over Feyenoord City: 'Heb je stadion van half miljard nodig?'

Gepubliceerd: donderdag 9 juli 2020 om 17:55do 09-07-2020 om 17:55

De Rekenkamer van Rotterdam plaatst serieuze vraagtekens bij de tientallen miljoenen die de stad wil bijdragen aan Feyenoord City. De gemeente heeft niet genoeg gekeken naar de vraag of die bijdrage in het publieke belang is, stelt de financiële waakhond in een zeer kritisch rapport.

De Rekenkamer constateert ook dat tegen de afspraken in, meer dan 40 miljoen beschikbaar is gesteld voor de bouw van een nieuw stadion. De gemeenteraad stemde in 2017 al in voor maximaal 40 miljoen aandelen te kopen. Ook wil de gemeente de grond onder het nieuwe stadion voor 60 miljoen kopen van Feyenoord en die vervolgens in erfpacht uitgeven.

"Als je als gemeente deelneemt in de komst van een nieuw stadion, moet er voldoende publiek belang zijn", vertelt Paul Hofstra, directeur van de Rekenkamer, aan RTV Rijnmond. "De mening van de Rekenkamer is dat dit tot op heden niet het geval is. En die aanwezigheid van publiek belang is een keiharde wettelijke eis. De discussie of de gebiedsontwikkeling ook tot stand kan komen zonder een nieuw stadion heeft niet plaatsgevonden."

"Heb je dat stadion van bijna een half miljard (444 miljoen euro, red.) echt nodig om Rotterdam-Zuid verder te ontwikkelen?", verduidelijkt Hofstra in gesprek met de NOS. "Of zou je met die gemeentelijke miljoenen, zonder dat stadion, voor even veel geld misschien meer woningen kunnen bouwen?"

Het Rotterdamse college laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de conclusies. "Door financieel deel te nemen, zorgen we ervoor dat deze gebiedsontwikkeling er ook daadwerkelijk komt. Daarmee is het publiek belang wat ons betreft volkomen duidelijk." Woensdag benadrukte de gemeenteraad in ieder geval niet meer geld in de komst van het nieuwe stadion te willen steken.

Feyenoord wil over een maand de knoop doorhakken: gaat de club door met de plannen voor Feyenoord City of wordt de stekker eruit getrokken? Binnen de Rotterdamse club zou inmiddels de nodige twijfel heersen of het nieuwe stadion wel genoeg gaat opleveren.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws