Van Marwijk over 'die ene procent verschil' in 2010: 'Dat zou ik terugdraaien'

Van Marwijk over 'die ene procent verschil' in 2010: 'Dat zou ik terugdraaien'

Gepubliceerd: zondag 12 juli 2020 om 08:57zo 12-07-2020 om 08:57

Bert van Marwijk denkt dat het Nederlands elftal in 2010 met een volledig fitte Arjen Robben een nóg grotere kans op de wereldtitel had gehad. De aanvaller miste in de finale tegen Spanje een opgelegde kans oog-in-oog met doelman Iker Casillas.

"Ik denk dat hij, vier jaar later, in Brazilië één van zijn fitste fases ooit meemaakte", zegt de voormalig Oranje-bondscoach tegen RTL. "Wat ik toen van hem zag…. De sprints die hij trok naar het doel van de tegenstander, Arjen was daar zo top. Als hij zo goed was geweest in 2010, dan waren onze kansen nog groter geweest. Dat denk ik wel."

Robben kampte in aanloop naar het WK 2010 met een hamstringblessure. Lang was er twijfel of hij überhaupt van de partij zou zijn. "Arjen werd in recordtempo klaargestoomd en hij is uiteindelijk zeer waardevol voor ons geweest. Ik was al heel erg gelukkig met 'die' Robben", stelt Van Marwijk. "En dan zijn kans in de finale, de misschien wel grootste uit de hele wedstrijd. Als Arjen honderd keer om Iker Casillas heen speelt, scoort hij honderd keer. Nu besloot hij te schieten en dan nog gaat-ie bij hem er 95 van de honderd keer in. Zo ongelukkig..."

Spelershotel
Oranje verbleef tijdens het WK in het Hilton Hotel in Sandton, nabij Johannesburg. Dat hotel was echter maar tot de halve finale geboekt door de KNVB, waardoor de selectie voor de eindstrijd plots een ander onderkomen moest opzoeken. "Ik dacht nog: 'misschien is dat niet eens verkeerd, een verfrissende omgeving'. Maar in het nieuwe hotel was het druk, onrustig en er liepen zelfs fans rond."

"Het was totaal anders dan we gewend waren. De jongens bleven ook ineens op hun kamers. Ik weet niet of het echt van invloed is geweest op de verloren finale, maar als ik dát terug kon draaien, zou ik het doen. Omdat het net die ene procent verschil had kunnen maken", besluit Van Marwijk.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws