Babel: 'Als je stoer bent om mij te DM'en, moet je ook dealen met consequenties'

Babel: 'Als je stoer bent om mij te DM'en, moet je ook dealen met consequenties'

21-07-2020 17:20
218

Ryan Babel besloot eind vorige maand een jongen van twaalf jaar aan de schandpaal te nagelen op social media. Hij kreeg een negatieve reactie en besloot die online te zetten. Waarom hij dat deed, legt hij uit aan Vogue.

Babel kreeg een bericht binnen met de tekst 'Fuck jou, homo. Zielig persoon, rot toch op.' "Ik heb zelf drie kids en mijn oudste is een pre-teen. Ik zou me kapot schamen als mijn zoon een profvoetballer met zulke woorden een privébericht had gestuurd, ik zou dat sowieso heel zorgwekkend vinden als mijn zoon dat überhaupt acceptabel gedrag zou vinden", zegt Babel tegen Vogue.

Hij besloot de reactie online te zetten en de jongen ook te taggen, in de hoop dat zijn ouders in zouden grijpen. "Naast al het racisme en ongelijkheid, het is niet de bedoeling dat ik jochies van dertien jaar mij voor alle namen onder de zon ga laten uitmaken. Ik vind dan ook, als je zo stoer bent om mij een DM te sturen dan moet je ook stoer genoeg zijn om te dealen met de consequenties als je exposed wordt."

"Na uitleg aan verschillende individuen in mijn DM kreeg ik best veel begrip van verschillende mensen. En dat doet me goed, begrip voor elkaar. Uiteindelijk is dat het doel. Nogmaals ik voetbal voor mezelf maar ook voor Nederland, ik sta in dienst van het Nederlands elftal, that's got to count for something!"

Babel krijgt wel meer negatieve reacties, maar heeft er geen moeite mee zolang het over zijn spel gaat. "Als je me een slechte voetballer vindt, dat kan. Heb ik niet gepresteerd volgens jou? Prima, oordeel me op m'n prestaties. Ik weet echt wel wanneer ik slecht gespeeld heb hoor, maar ik ga geen scheldwoorden en racistische opmerkingen meer accepteren. Want dat heeft uiteindelijk niks met mijn spel en prestaties te maken maar met de haat in jouw hart."