Hoofdscout van 21 moet naar nieuwe Suárez speuren: 'Zorgt niet voor extra druk'

Hoofdscout van 21 moet naar nieuwe Suárez speuren: 'Zorgt niet voor extra druk'

29-07-2020 20:45
29

FC Groningen verraste dinsdag met de aanstelling van de pas 21-jarige Wes Beuvink als hoofd scouting. Hij moet naar de nieuwe Luis Suárez of Dusan Tadic speuren voor de Trots van het Noorden.

"Nog geen twee jaar geleden was het voor mij een droom om ooit scout te worden bij een betaald voetbalclub. Hoofd scouting was voor de lange termijn wel een doel voor mij, maar ik had niet verwacht dat het al zo snel zou komen", zegt Beuvink tegen de NOS.

De piepjonge scout werkte sinds zijn vijftiende al voor adviesbureau SciSports, dat voetballers analyseert op basis van data. "SciSports had mij daarvoor benaderd, nadat ik analyses had geschreven voor Tussen de Linies, een blog over tactische voetbalanalyses. Het datawerk bij SciSports was toen als scholier een mooie bijbaan."

"In die hoedanigheid heb ik Mark-Jan Fledderus (technisch directeur FC Groningen, toen nog werkzaam bij Heracles Almelo, red.) leren kennen", vervolgt Beuvink. "Hij maakte vorig jaar de stap naar Groningen en vroeg of ik met hem meewilde als videoscout. Het afgelopen jaar bij Groningen heb ik kennelijk een goede indruk gemaakt tijdens vergaderingen en in de rapporten die ik aanlever. Ik was echt verrast dat Fledderus mij deze kans gaf, maar ik ga 'm met beide handen aangrijpen."

Groningen heeft qua scouting een uitstekende staat van dienst, met onder meer Suarez, Marcus Berg, Tadic, Ritsu Doan, Erik Nevland en Tim Matavz. "Het is een mooie rij spelers, maar dat zorgt bij mij niet voor extra druk hoor."