De 'voorgangers' van Jong Feyenoord: Utrecht voorlopig achter bij Twente en AZ

De 'voorgangers' van Jong Feyenoord: Utrecht voorlopig achter bij Twente en AZ

Gepubliceerd: woensdag 5 augustus 2020 om 12:00wo 05-08-2020 om 12:00

Het was jarenlang onbespreekbaar voor Feyenoord, maar de stadionclub begint er komend seizoen tóch aan: de jacht op de voetbalpiramide. Het nieuwe O21-team van Feyenoord zal uitkomen in de nieuwe beloftencompetitie en strijdt om promotie naar de Tweede Divisie. Van daaruit kan weer de stap worden gezet naar de Keuken Kampioen Divisie: hierin zijn de Jong-teams van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht en voorheen FC Twente actief. Hoe verging het de 'voorgangers' van Feyenoord? In deel drie van het VoetbalPrimeur-drieluik: FC Twente, AZ en FC Utrecht.

Jong Ajax en Jong PSV behoren inmiddels tot het meubilair van de Keuken Kampioen Divisie, de overige drie Eredivisie-clubs hebben een iets minder lange geschiedenis met hun Jong-team. FC Twente stapte in 2013 samen met Ajax en PSV in, maar hield het na twee seizoenen voor gezien. Jong FC Utrecht stroomde in 2016 in, Jong AZ werd één jaar later de voorlopig laatste promovendus uit de Tweede Divisie. Hun Jupiler League- en Keuken Kampioen Divisie-avonturen in vogelvlucht:

Jong FC Twente
Voor de Enschedese beloften zat het er dus na twee seizoenen al op, met een zeventiende en een dertiende plek als wapenfeiten: in 2015 hield het avontuur op, omdat het financieel geplaagde FC Twente het niet meer kon bekostigen. Later kwam men nog uit in de Tweede en Derde Divisie, maar Jong FC Twente verdween in 2018 wederom uit de voetbalpiramide. Komend seizoen gaat het combinatieteam van FC Twente en Heracles de strijd aan met onder meer Feyenoord in de nieuwe O21-competitie.

Terug naar de periode 2013-2015: Jong FC Twente speelde geen grote rol in de toenmalige Jupiler League, maar leverde wel een forse bijdrage aan de doorstroom naar de Eredivisie. Peet Bijen (ADO Den Haag), Joachim Andersen (Olympique Lyon) en Jelle van der Heyden (Vendsyssel FF) waren vaste waarden bij Jong FC Twente en speelden daarna ook een respectabel aantal wedstrijden voor het vlaggenschip. Onder meer Joey Pelupessy (Sheffield Wednesday), Nils Röseler (SV Sandhausen) en Cas Peters (TOP Oss) haalden ook het betaald voetbal. Thijs Bouma (ex-Almere City en -De Graafschap) belandde uiteindelijk bij het tv-programma Love Island, maar dat is weer een ander verhaal.

Jong FC Utrecht
Jong FC Utrecht is de laatste seizoenen gestaag opgeklommen in de Keuken Kampioen Divisie, maar de stap van Sportpark Zoudenbalch naar De Galgenwaard is vooralsnog een grote gebleken. Odysseus Velanas is al vier jaar lang een vertrouwd gezicht bij Jong FC Utrecht, maar speelde in '17/'18 zijn enige twee wedstrijden namens de hoofdmacht. Sylla Sow scoorde negentien keer in 81 Jong FC Utrecht-wedstrijden en besloot begin 2019 naar RKC Waalwijk te verkassen. Nick 'Venomenema' Venema leek na drie spectaculaire Eerste Divisie-seizoenen klaar voor de Eredivisie, maar heeft toch een stapje terug moeten doen.

In feite heeft alleen doelman Maarten Paes de stap naar FC Utrecht 1 gezet. Gyrano Kerk en Giovanni Troupée kwamen ook regelmatig in actie voor Jong FC Utrecht, maar hadden hun debuut voor het eerste toen al gemaakt. Dit drietal speelde ook nooit meer dan de helft van het aantal minuten in één Eerste Divisie-seizoen. Jonas Arweiler deed dat wél in '18/'19 en '19/'20: hij rammelde vlak voor de coronacrisis nadrukkelijk aan de poort bij het eerste. De tijd zal uitwijzen of de Duitser Paes daadwerkelijk achterna kan gaan. Hetzelfde geldt voor talenten als Christopher Mamengi, Tommy St. Jago en keepers Fabian de Keijzer en Thijmen Nijhuis.


(Paes was geen vaste waarde bij Jong FC Utrecht, maar haalde wél het eerste)

Jong AZ
Wat de waarde van Jong AZ is geweest, moet komend seizoen blijken. Na de promotie van 2017 hebben Owen Wijndal, Teun Koopmeiners en Ferdy Druijf de stap naar het eerste gemaakt, hoewel ze geen vaste klanten in de Eerste Divisie waren. Tijjani Reijnders was dat wel: hij mag na 2,5 jaar Keuken Kampioen Divisie en een paar maandjes RKC Waalwijk bewijzen dat hij klaar is voor het echte werk.

Kenzo Goudmijn signeerde onlangs een vierjarig contract en mag nu ook proberen aan te haken, net als toptalent Mohamed Taabouni. Ook spelers als Thijs Oosting, Joris Kramer, Peer Koopmeiners – de broer van – en Maxim Gullit – de zoon van – waren regelmatig te bewonderen op vrijdagavond en zijn wellicht toekomstige Eredivisie-spelers.

Al met al ziet het er dus goed uit in Alkmaar, maar lang niet elk verhaal was een succesverhaal. Léon Bergsma werd in 2018 kampioen met Jong Ajax, verhuisde naar buurman AZ en is sindsdien in de Keuken Kampioen Divisie blijven hangen. Miljoenenaankopen Henri Weigelt en Ondrej Mihálik haalden het eerste elftal niet en zijn vertrokken. Joerie Church liep elf jaar bij AZ rond en tekende daarna bij de Duitse laagvlieger SV Rödinghausen. Keepers Rody de Boer en Jasper Schendelaar konden de positie van Marco Bizot niet bedreigen en zijn verhuurd aan De Graafschap en Telstar. Mauro Savastano en Justin Bakker zitten zelfs zonder club.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws