De Jong schikt zich in Barça-rol: 'Geen fancy speler, maar echt buitencategorie'

De Jong schikt zich in Barça-rol: 'Geen fancy speler, maar echt buitencategorie'

Gepubliceerd: zaterdag 8 augustus 2020 om 12:40za 08-08-2020 om 12:40

Frenkie de Jong geeft toe dat hij nog altijd niet volledig gewend is aan zijn rol bij FC Barcelona. De 23-jarige middenvelder is dan ook niet echt tevreden over zijn eerste jaar in Catalonië.

"Vijfenhalf, zes? Zoiets", beoordeelt De Jong zijn seizoen in gesprek met Trouw. "Ik heb veel gespeeld. Dat is goed. Maar qua spel had ik meer moeten brengen. Ik denk dat ik niet veel slechte wedstrijden heb gespeeld, maar er zijn ook niet veel wedstrijden geweest waarin ik echt heb uitgeblonken. Het was gewoon heel vlak. Te vlak."

De 23-jarige Nederlander speelt bij Barça veelvuldig als linkshalf. "Bij het Nederlands elftal, en voorheen ook bij Ajax, ben ik vaak de eerste middenvelder die aangespeeld wordt vanuit de opbouw. Hier is dat anders, omdat ik hoger op het veld sta en vaak langer op de bal moet wachten. Maar in mij als speler, in mijn natuur, zit dat ik de bal op wil zoeken, de bal wil halen. Daar heb ik erg aan moeten wennen. En nog steeds eigenlijk."

Daar heeft De Jong geen moeite mee, benadrukt hij. Sergio Busquets is vooralsnog onomstreden als controleur. "Voor mij is Busquets de beste controlerende middenvelder die er is. Nog steeds", zegt hij vol bewondering. Volgens De Jong doet de Spanjaard 'eigenlijk alles goed'. "Hij staat positioneel goed, weet waar de bal heen moet en in een positiespel is hij fantastisch."

De Jong denkt dat mensen Busquets onderschatten. "Hij staat altijd op de goede plek, loopt veel - ook al denken veel mensen van niet - en hij zit er vaak tussen. Busquets is geen fancy speler die opvalt bij het grote publiek, maar hij is wel echt van de buitencategorie."

Barça moest de Spaanse titel aan Real Madrid laten. De Catalanen zijn nog wel in de race voor de Champions League. Zaterdag is de return tegen Napoli in de achtste finale.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Voldoet Frenkie de Jong tot dusver aan jouw verwachtingen bij FC Barcelona?

(3312 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws