Van der Lely (24) openhartig over faalangst: 'Opluchting als Corona niet trainde'

Van der Lely (24) openhartig over faalangst: 'Opluchting als Corona niet trainde'

Gepubliceerd: zaterdag 8 augustus 2020 om 23:56za 08-08-2020 om 23:56

Laatste update: zondag 9 augustus 2020 om 00:56zo 09-08-2020 om 00:56

Jeroen van der Lely heeft uitgebreid teruggeblikt op zijn afscheid als profvoetballer. De 24-jarige oud-speler van FC Twente en het Deense Vendsyssel FF kondigde in mei aan dat hij zijn carrière beëindigde en dat hij zich ging richten op een studie Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Van der Lely liet toen weten dat hij niet meer 'de passie had' om elke dag op het veld te staan. Tegenover De Correspondent geeft hij toe dat hij last had van faalangst. Toen hij als junior meetrainde met het eerste elftal van FC Twente, kwam hij als back tegenover Quincy Promes te staan. Van der Lely dwong zijn tegenstander gewoontegetrouw richting de buitenkant, maar werd compleet verrast door de snelheid en wendbaarheid van Promes.

Voor de jonge prof ging een wereld open. "O, dat kan dus ook, dacht ik. Ik had zoiets nog niet eerder meegemaakt", blikt hij terug in gesprek met De Correspondent. De confrontatie met de profwereld riep heel wat vragen bij hem op. "Hoe ga ik iets nieuws verzinnen om hem aan te kunnen? Het leek me onhaalbaar. Ben ik hiervoor wel goed genoeg?"

'Opluchting als Corona binnen bleef'
De back uit Nijverdal werd vervolgens een vaste waarde in de Eredivisie, maar bleef worstelen met zijn zelfbeeld. "Het is beter om als voetballer niet te veel na te denken. Om niet te twijfelen aan je eigen kunnen." Van der Lely deed dat juist wel en zag zelfs op tegen de trainingen, uit angst om te kijk gezet te worden door spelers als Jesús Corona. "Als ik op de club kwam en zag dat Corona binnen moest blijven, dan was dat zo'n enorme opluchting."

In 2018 degradeerde FC Twente uit de Eredivisie: Van der Lely dacht toen al aan stoppen stelde een lijstje samen met voors en tegens. 'Kan zoeken naar wat ik echt leuk vind' en 'geen competitief leven meer' waren zijn argumenten om te stoppen, maar 'geld' en 'doorgaan is makkelijker' gaven de doorslag. Van der Lely werd vervolgens tribuneklant in de Keuken Kampioen Divisie, maar had daar wel vrede mee. Hij kon immers niet falen. "Op de bank is er altijd nog het risico dat je erin moet komen. Op de tribune wist ik zeker: ik hoef niet te spelen. Een wedstrijd werd een soort avondje uit."

Een uitstapje naar Denemarken liep op niets uit. "Ik stapte weer met dezelfde angst het veld op: geen fouten maken, niet afgaan." Van der Lely concludeerde vervolgens dat hij als persoon niet geschikt was voor de profwereld en besloot de kleedkamer te verruilen voor de collegebanken. Aan zijn kwaliteiten als voetballer heeft het echter niet gelegen, benadrukt hij. "Mensen gaan hierom lachen, maar de verschillen tussen spelers op dit niveau zijn niet zo groot. Nee, Barcelona had ik niet kunnen halen. Maar wel een club als... Southampton."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws