Amateur kon prof worden na stoppen Van der Lely: 'Wilden m'n vliegtickets betalen'

Amateur kon prof worden na stoppen Van der Lely: 'Wilden m'n vliegtickets betalen'

Gepubliceerd: woensdag 8 juli 2020 om 11:05wo 08-07-2020 om 11:05

Laatste update: woensdag 8 juli 2020 om 11:38wo 08-07-2020 om 11:38

De profdroom van Jeroen de Lely uit Capelle werd bijna werkelijkheid toen in januari bekend werd dat Jeroen van der Lely (ex-FC Twente) moest vertrekken bij het Deense FC Vendsyssel. De Lely kreeg meerdere aanbiedingen uit binnen- en buitenland, maar de clubs benaderden de verkeerde speler. Een bizarre persoonsverwisseling.

Geïnteresseerde clubs hadden niet door dat De Lely niet ex-profvoetballer Jeroen van der Lely is, maar een speler van amateurclub SVS Capelle, dat in de tweede klasse speelt. Zaakwaarnemers en clubs meldden zich bij de amateurvoetballer (24 jaar) en sommigen boden hem zelfs aan om zijn vliegtickets te betalen zodat hij en zijn eigen agent over konden komen. Er werden ook proeftrainingen geregeld. De Lely krijgt nog altijd berichten van zaakwaarnemers.

"Het waren profclubs die ik niet kende", zegt De Lely tegen VoetbalPrimeur. "Het ging om clubs uit de hoogste divisies van landen als Letland, Litouwen en Wit-Rusland. Een van de clubs is FC Drita, de koploper van Kosovo. Zij zouden volgend seizoen gewoon Europa League kunnen spelen." De algemeen directeur van FC Drita zocht via Facebook hoogstpersoonlijk contact met De Lely.

'Drie weken contact gehad met iemand van Quick Boys'
De aanbiedingen kwamen niet alleen uit oostbloklanden, maar ook van Tweede Divisionist Quick Boys, dat onlangs nog Ruud Boymans binnenhaalde. Pas op dat moment begon er bij De Lely een belletje te rinkelen. "Toen Quick Boys mij een bericht stuurde, kwam ik erachter dat ze Jeroen van der Lely bedoelden."

Een lid van de technische commissie benaderde De Lely. De leiding van Quick Boys was daar zelf niet van op de hoogte. "Met hem heb ik echt heel lang contact gehad via de app en ik heb ook met hem gebeld", zegt De Lely. "Vrienden van mij hebben een managementkantoor. Ik heb het verder aan hen overgedragen. Ze hebben gebeld en er is zelfs een eerste training ingepland. Uiteindelijk heb ik het zelf afgekapt. Als ik daar aankom, weet je ook hoe laat het is. Ik dacht: laat maar gaan."De Lely, die bij SVS Capelle op het middenveld speelt, ging het gesprek met Quick Boys aanvankelijk serieus in. "Ik vroeg nog wat ze me konden bieden en was gewoon aan het bluffen. Ze zeiden meteen dat we er financieel wel uit zouden komen. Er is niet gesproken over bedragen. Met Quick Boys heb ik niet één dag gesproken, maar echt drie weken. Op een gegeven moment ben ik ze gaan negeren en vervolgens kreeg ik om het uur berichten: kun je nog reageren? Kun je nog bellen?"

"Ze zeiden dat ze mij heel graag wilden hebben omdat hun linksback geblesseerd was geraakt, maar dat ze ook met Kevin Jansen (inmiddels speler van FC Dordrecht, red.) bezig waren. Dus als ik niet wilde, zouden ze Jansen nemen. Het ging echt om serieus geld en toen heb ik het afgekapt. Uiteindelijk hebben ze Jansen gehaald. Maar ik heb nooit tegen Quick Boys gezegd dat ik niet Jeroen van der Lely ben."

Reactie Quick Boys
Quick Boys geeft in een reactie aan dat een lid van de technische commissie 'uit enthousiasme puur informatief geïnformeerd heeft bij de speler' en 'het nooit concreet geworden is'. "Er is hem geen aanbieding gedaan en hij heeft al helemaal niet de mogelijkheid gehad om een contract te tekenen of überhaupt mee te trainen", legt technisch manager Gert Pluimgraaff uit.

"Als hij bij ons op gesprek zou komen, had ik uiteraard gemerkt dat hij niet de bewuste Jeroen van der Lely was. Voordat iemand op gesprek komt, verdiepen we ons uitgebreid in de desbetreffende speler. Onze trainer was hier net zoals ik niet van op de hoogte. Het is nooit gemeld bij ons omdat het nooit concreet geworden is."

'Ze wilden mijn vliegtickets betalen'
De Lely heeft achteraf spijt dat hij niet op de aanbiedingen is ingegaan. "Iemand vroeg mij om naar Spanje te komen. Hij wilde de vlucht betalen en zei dat hij een club zou regelen voor mij. Als ik echt zou gaan, zou dat het verhaal natuurlijk wel mooier maken. Ik had het gewoon moeten doen en het moeten ervaren. Nu heb ik er spijt van, maar toen dacht ik: laat maar lekker gaan. Ik dacht dat het toch niet zou lukken. Ik vond het wel leuk en interessant, maar ja..."

"Het kan ook zo zijn dat als je in die landen komt, het heel amateuristisch is. Het kan net zo goed verkeerd aflopen. Misschien zien ze het niet als grap en zijn ze er niet van gediend. Misschien krijg je problemen, je weet niet hoe het gaat in die landen. In Nederland kun je het wel doen. Daar kun je hoogstens door de mand vallen, maar je zit daar bij wijze van spreken aan de andere kant van de wereld en dan kom je daar aan als grap. Ik zou me nog van de domme kunnen houden door te zeggen: maar jullie hebben mij toch benaderd? Ik ken Jeroen van der Lely helemaal niet. Daar zou ik me nog onderuit kunnen praten."

De Lely weet niet of hij een tweede keer zou kunnen weigeren. "Ik krijg nog steeds berichten. Als er nu een club op m'n pad komt, zou ik het misschien wel proberen. Ik moet ook eerlijk zijn: de kans dat ik door de medische keuring kom bij een profclub is klein. Maar als ze zouden zeggen: trek je schoenen maar aan... Ik kan wel gewoon voetballen. Ik ben niet extreem goed, maar ik kan zeker wel een balletje trappen."

'Misschien zat zijn droomclub er wel tussen'
"Maar een club heeft de intentie om iemand anders te halen", voegt De Lely daar meteen aan toe. "Achteraf is het een verstandige keuze geweest om er niet op in te gaan. Jeroen van der Lely is nu gestopt met voetbal, maar misschien zat zijn droomclub er wel tussen. Misschien had hij wel heel graag naar FC Drita gewild, lekker Europa League-voetbal spelen."

De Lely zou graag in contact willen komen met Van der Lely, die nu gestopt is met voetbal. "Volgens mij heeft hij geen Instagram en Facebook. Ik heb geen gegevens van hem, anders had ik hem wel een berichtje gestuurd. Of ik met hem in contact wil komen? Ja, dat zou wel leuk zijn. Ik weet niet hoe hij er tegenover staat. Misschien zegt hij wel: wat een klootzak is dat, joh. Dat dit een verhaal is geworden, is wel bizar. Uiteindelijk is het jammer dat ik niet verder ben gegaan, want het is wel een droom om te ruiken aan het betaalde voetbal."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws