Feyenoord-arts Van Eijck: 'Jurist moet eens kijken of KNVB tests kan verplichten'

Feyenoord-arts Van Eijck: 'Jurist moet eens kijken of KNVB tests kan verplichten'

Gepubliceerd: dinsdag 11 augustus 2020 om 13:06di 11-08-2020 om 13:06

De medische staf van Feyenoord heeft besloten om voorlopig geen coronatests op regelmatige basis door te voeren. Pas twee weken voor de start van de competitie wordt dit verplicht gesteld door de KNVB: Feyenoord-arts Casper van Eijck vraagt zich echter af of dit juridisch gezien wel toegestaan is.

Een coronatest geldt als een medische interventie: deze kan pas uitgevoerd worden als een medisch-ethische commissie hier groen licht voor heeft gegeven, legt Van Eijck uit in gesprek met Voetbal International. "Een jurist moet maar eens goed kijken in hoeverre de KNVB zulke medische handelingen allemaal zó aan een beroepsgroep kan opleggen. Ik kan me niet voorstellen dat dit zonder slag of stoot mag", aldus de clubarts, die ook verbonden is aan het Rotterdamse Erasmus MC.

Van Eijck heeft de kwestie al besproken met de voetbalbond. "Ik heb de KNVB ook gevraagd: is er een medische en ethische toetsing gedaan? Is niet gebeurd, terwijl ik denk dat dit wel heel belangrijk is", bespreekt hij de resultaten van dat onderhoud. "De KNVB heeft dus een lijst aan mooie regeltjes opgesteld, maar de consequenties weet niemand. En of het mag wat ze willen, ook niet. Een reden temeer er zorgvuldig mee om te gaan en niet zomaar protocollen op te stellen."

In het interview met VI is Van Eijck uitgebreid ingegaan op het coronabeleid van Feyenoord: hij wil dat spelers pas 'laagdrempelig' getest worden als ze ook daadwerkelijk klachten hebben. Wekelijks zesten zou een gevoel van 'schijnveiligheid' in de hand werken, betoogt hij. Inmiddels zijn echter twee anonieme Feyenoord-spelers besmet met het coronavirus.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Snap je dat Feyenoord voor dit beleid kiest?

(926 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws