Zes conclusies: Labyad als opvolger van Ziyech bij Ajax, grote verschillen na rust

13-08-2020 20:50
121

Ajax heeft de oefencampagne ter voorbereiding op het nieuwe seizoen vervolgd met een oefenzege op FC Utrecht. Vooral in de eerste helft swingden de Amsterdammers en de inbreng van met name Zakaria Labyad viel op. Het team dat na rust op het veld stond kon minder potten breken. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Groot verschil tussen de twee helften
Ajax-trainer Erik ten Hag koos ervoor om in de eerste helft een aantal ervaren spelers op te stellen, aangevuld met jongens die strijden voor hun kans in het eerste elftal van de Amsterdammers. Dat betekende dat Daley Blind, Nicolás Tagliafico en Quincy Promes onder meer op het veld stonden met spelers als Perr Schuurs, Antony en Zakaria Labyad. Vooral de laatste liet zich gelden: hij maakte een hattrick. De groep uit de eerste helft speelde sowieso uitstekend en liet een betere indruk achter dan het jongere elftal van na de rust. Alleen Noa Lang en Maarten Stekelenburg bleven staan.

Labyad als opvolger van Ziyech
Veel fans van Ajax maken zich zorgen omdat het vertrek van Hakim Ziyech maar moeilijk opgevangen kan worden. Tegen FC Utrecht deed zich echter een onverwachts alternatief voor: Labyad. De aanvallende middenvelder speelde alleen de eerste helft, maar had aan die 45 minuten genoeg om te laten zien wat hij in zijn mars heeft. Hij strooide met goede passes, mikte twee vrije trappen in de kruising en maakte na vier minuten ook de eerste Ajax-goal. Een serieuze kans voor Labyad is nu absoluut het overwegen waard voor Ten Hag.

Weer bemoedigend optreden van Antony
Voor bijna twintig miljoen euro mag je verwachten dat Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, een goede speler binnenhaalt. Het lijkt er na twee oefenwedstrijden op dat Antony dat stempel wel verdient. De Braziliaan, die tegen RKC zijn eerste officeuze Ajax-goals maakte en donderdagavond in de basis mocht beginnen, speelde prima in de 45 minuten die hem gegeven waren. Hij was de spil in veel Amsterdamse aanvallen en was betrokken bij twee van de vijf goals voor rust.

Transferkwesties hebben geen invloed op de opstelling
Er wordt al lang gespeculeerd over uitgaande transfers bij Ajax, maar spelers als Nicolás Tagliafico en Donny van de Beek maakten 'gewoon' hun minuten in de Johan Cruijff Arena. De twee gewilde Ajacieden deden beiden één helft mee: Tagliafico in de eerste, Van de Beek in de tweede. André Onana, een derde hoofdrolspeler in de geruchtenmolen, ontbrak wel. Dat had echter niets met een aanstaande transfer te maken: de doelman uit Kameroen heeft nog altijd last van zijn enkel en wordt uit voorzorg aan de kant gehouden.

Weer geen echte graadmeter
Waar na de oefenwedstrijd tegen RKC van afgelopen zaterdag (6-1 winst voor de Amsterdammers) nog werd gezegd dat het elftal van trainer Fred Grim niet klaar was voor de wedstrijd tegen Ajax, leek een wedstrijd tegen FC Utrecht een betere graadmeter te gaan zijn voor de formatie van Ten Hag. Niets bleek minder waar. De Domstedelingen verdedigden vooral in de eerste helft dramatisch en boden veel te weinig tegenstand. Na rust vuurde Othmane Boussaid op fraaie wijze raak voor Utrecht en in de eerste helft miste Simon Gustafson een strafschop, maar daar is alles mee gezegd. Ajax moet hopen dat het bijvoorbeeld tegen Salzburg echt getest zal worden.