Heitinga: 'Tactisch niet de beste coach, maar ging voor hem door het vuur'

Heitinga: 'Tactisch niet de beste coach, maar ging voor hem door het vuur'

Gepubliceerd: zaterdag 15 augustus 2020 om 14:35za 15-08-2020 om 14:35

John Heitinga ziet zijn voormalige toptrainers als de allerbeste 'docenten' in zijn droom om hoofdtrainer van Ajax te worden. De huidig coach van Ajax O18 probeert zoveel mogelijk op te steken van leermeesters Louis van Gaal, Ronald Koeman, Frank Rijkaard en Diego Simeone.

"Ik geniet ervan om met hen het gesprek aan te gaan. Met Diego Simeone na Atletico Madrid-Bayern of als ik in de Champions Lounge in de Arena naast Louis van Gaal zit", zegt Heitinga tegen De Telegraaf. "Het is rijkdom om met zulke ervaren rotten te kunnen sparren."

Ook Frank Rijkaard heeft veel 'bagage', stelt de oud-verdediger van Ajax. "Ik kan er uren naar luisteren hoe hij samen met Henk ten Cate bij Barça omging met spelers als Ronaldinho. En bondscoach Ronald Koeman, ooit mijn clubtrainer bij Ajax. Hij is een toptrainer, maar heeft het moeilijk gehad bij AZ en Valencia. Hoewel hij in Spanje wel even de Copa del Rey pakte."

De 87-voudig international neemt alle informatie in zich op. Vorig seizoen voerde hij vele gesprekken met Alfred Schreuder bij Ajax. "Om de stap van de jeugd naar het eerste kleiner te maken, kwam Alfred als assistent van het eerste samen met Richard Witschge soms trainingen bij Onder 19 geven. Dat werkte enorm inspirerend voor de jeugd, die zag hoe het eerste de opbouw verzorgde met een scherpe V of met drie tienen speelde. Dat trainde ik óók, maar dit zorgde voor een mooie kruisbestuiving."

De band met zijn spelers vindt Heitinga belangrijk. Hij roemt David Moyes, met wie hij bij Everton werkte. "Tactisch was hij misschien niet de beste coach, maar ik ging wel voor hem door het vuur. Hij was eerlijk en duidelijk."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Poll

Is Heitinga een toekomst trainer van Ajax 1?

Ja
46%
Nee
54%
(909 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws