Zes conclusies: mysterie-Jörgensen, kiezen tussen revelatie Burger en Botteghin

Zes conclusies: mysterie-Jörgensen, kiezen tussen revelatie Burger en Botteghin

28-08-2020 17:50 Laatste update: 17:52
51

Feyenoord heeft zijn (voorlopig) laatste test van het voorseizoen achter de rug. De voorbereiding werd vrijdagmiddag afgesloten met een 1-0 nederlaag tegen Hamburger SV in het Oostenrijkse Kufstein. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na Feyenoords laatste grote test voor de competitiestart.

Vedette Berghuis op koers voor Eredivisie-start
Het kenmerkende stemgeluid van Steven Berghuis schalde door de Kufstein Arena. De aanvoerder beleefde een valse start van het seizoen door een bacteriële infectie, maar begint langzaam maar zeker aan te sterken: tegen HSV was hij weer bij vrijwel alle gevaarlijke Feyenoord-momenten betrokken. Berghuis heeft nu nog twee weken om toe te leven naar de start van het Eredivisie-seizoen: trainer Dick Advocaat zal zich ongetwijfeld gelukkig prijzen.

Burger of toch Botteghin?
Het is uit nood geboren – na het langdurig wegvallen van Sven van Beek – maar Wouter Burger is voorlopig dé revelatie van de Feyenoord-voorbereiding. De pas negentienjarige middenvelder werd centraal achterin geposteerd, maar hield zich bij vlagen keurig staande. Tegen HSV werd hij echter op zijn kwetsbare punt geklopt: Manuel Wintzheimer kon Die Rothosen op voorsprong zetten, nadat hij Burger kinderlijk eenvoudig van zich af had geschud. Hoe zal het centrale duo er bij de start van het seizoen uitzien? Kiest Advocaat voor het voetballend vermogen van Burger of voor de degelijkheid van Eric Botteghin?

Zomeraankopen moeten nog wennen
Feyenoord haalde vooralsnog vier zomerse aanwinsten: Christian Conteh en Franco Antonucci voor de lange termijn, Bryan Linssen en Mark Diemers voor de korte termijn. De twee laatstgenoemden stonden vrijdagmiddag in de basis, maar vielen nauwelijks op en moeten duidelijk nog acclimatiseren bij hun nieuwe club. Diemers is nog niet de motor die hij bij Fortuna Sittard was, Linssen is nog niet de doelgerichte gifkikker die hij bij Vitesse was.

De enige Oranje-international van Feyenoord
De eerder genoemde Berghuis was niet fit genoeg, waardoor Leroy Fer de enige Feyenoord-afgevaardigde is in de Oranje-selectie. Een fraaie beloning voor zijn indrukwekkende wederopstanding: Fer meldde zich medio 2019 zonder contract en zonder wedstrijdritme in De Kuip, maar is één jaar later uitgegroeid tegen de leider van het elftal. In Oostenrijk buffelde hij ouderwets op het middenveld: in de slotfase trok hij zelfs ten aanval en leidde hij bijna een doelpunt van Róbert Bozeník in.

Het mysterie-Jörgensen
Nicolai Jörgensen maakte zich tijdens het seizoen 2016/2017 onsterfelijk in Rotterdam-Zuid, maar is sindsdien al tijdenlang met zichzelf aan het worstelen. Ook in Kufstein hield het niet over: HSV-doelman Julian Pollersbeck deed hem bijna een treffer cadeau, maar Jörgensen trof de buitenkant van de paal. De vraag dringt zich op: gaat de Deen ooit nog het niveau van het kampioensjaar halen of is Bozeník de nieuwe nummer één in de punt van de aanval?

Zaterdag 12 september: PEC Zwolle-uit
Feyenoord sluit tegen HSV een voorbereiding met wisselend resultaten af. De stadionclub legde beslag op de Cup der Traditionen, maar de Helden Cup is buiten bereik gebleven. Na deze voorbereidingscampagne, tegen louter serieuze tegenstanders, is het nog niet duidelijk wat we over vijftien dagen kunnen verwachten tijdens de eerste Eredivisie-speelronde. Komen er nog extra oefenwedstrijden bij of wordt het vizier meteen gericht op Zwolle, waar Feyenoord het traditioneel niet makkelijk heeft?

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)