Nederland laat kans op machtsovername lopen: België blijft achtste op UEFA-ranking

Nederland laat kans op machtsovername lopen: België blijft achtste op UEFA-ranking

Gepubliceerd: donderdag 17 september 2020 om 22:15do 17-09-2020 om 22:15

Laatste update: vrijdag 18 september 2020 om 10:12vr 18-09-2020 om 10:12

Nederland had de achtste plek op de UEFA-coëfficiëntenranglijst voor het grijpen, maar heeft de mogelijkheid laten liggen om België voorbij te gaan. AZ strandde dinsdag tegen Dinamo Kiev, AA Gent bereikte wél de laatste Champions League-voorronde en strijdt met diezelfde Oekraïners om een ticket voor de poulefase. Dat is jammer voor Nederland, maar zeker niet onoverkomelijk.

België kan de komende weken weer weglopen van de noorderburen: als AA Gent de Champions League haalt, incasseren De Buffalo's de bijbehorende bonus van 0.8 punt. In dat geval heeft België er – naast Club Brugge – nóg een Champions League-troef bij. Nederland daarentegen kan alleen Ajax afvaardigen in de poulefase.

En het had zo mooi kunnen zijn... Aan het begin van de week stond België op 31.300 en Nederland op 31.100: een verwaarloosbaar verschil dus, maar dinsdag werd al duidelijk dat het gat niet meer voor het weekend overbrugd zou worden. Nederland hield een coëfficiëntenscore van 0.100 over aan het Oekraïense avontuur van AZ, België scoorde 0.300 dankzij de zege van AA Gent op Rapid Wien.

Het verschil tussen de twee lage landen was hierdoor opgelopen tot 0.400. Nederland sloot de woensdag af met een score van 31.500, na de klinkende zege van Willem II op Progrès Niederkorn (0-5), maar Standard Luik kwam donderdag in actie en had geen moeite met Bala Town uit Wales (2-0). België is daardoor uitgelopen naar 31.900. Goed nieuws is dat achtervolger Oostenrijk met Hartberg donderdagavond al een Europese deelnemer verloor.

De huidige middenmoot van de coëfficiëntenranglijst:
8: België 31.900 (1.400)
9: NEDERLAND 31.500 (1.500)
10: Oostenrijk 29.625 (0.500)
11: Turkije 28.200 (1.200)
12: Oekraïne 27.700 (1.400)

Volgende week zijn er weer nieuwe kansen, al is België wel in het voordeel: drie Belgische clubs zullen in actie komen, tegenover twee Nederlandse. Gent speelt woensdag de heenwedstrijd in het allesbeslissende Champions League-tweeluik met Dinamo Kiev, terwijl PSV, Willem II, Charleroi en Standard Luik hun 'single-leg tie' in de derde Europa League-voorronde afwerken. Als alles meezit – alle Nederlandse clubs winnen, alle Belgische clubs verliezen – kan Nederland op gelijke hoogte komen met België.

En zo niet, dan is er ook geen man overboord: de nummer 9 van Europa heeft namelijk recht op precies evenveel Europese tickets als de nummer 8. Het behouden van een plek in de top-tien staat garant voor een direct Champions League-ticket en heeft dus prioriteit. Voorlopig ziet het er goed uit: Red Bull Salzburg kan Oostenrijk dichterbij brengen als het de Champions League-groepsfase haalt. Rapid Wien – de tweede Oostenrijkse troef – is echter al veroordeeld tot de Europa League.

Turkije heeft ook maar één ijzer in het vuur: kampioen Istanbul Basaksehir is al geplaatst, Besiktas is al in de tweede voorronde afgehaakt. Dinamo Kiev zou na Shakhtar Donetsk nog de tweede Oekraïense Champions League-ploeg kunnen worden, maar Oekraïne staat vooralsnog op veilige afstand. We kunnen rustig gaan slapen.

Bron: Bert Kassies

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws