Van der Sar: '22 procent van 53 miljoen is 11,5 miljoen, 41,5 miljoen verlies dus'

Van der Sar: '22 procent van 53 miljoen is 11,5 miljoen, 41,5 miljoen verlies dus'

Gepubliceerd: dinsdag 22 september 2020 om 08:26di 22-09-2020 om 08:26

Laatste update: dinsdag 22 september 2020 om 12:44di 22-09-2020 om 12:44

Ajax-directeur Edwin van der Sar geniet van de ontwikkeling die zijn club door heeft gemaakt. Dat de Amsterdammers deze zomer sleutelspelers als Hakim Ziyech en Donny van de Beek zijn kwijtgeraakt, verandert daar niets aan.

Van der Sar heeft er geen moeite mee dat grote clubs aankloppen in Amsterdam, integendeel zelfs. "Je zou ons kunnen vergelijken met de universiteit van Stanford, Oxford of Harvard. Als je daar klaar bent, ga je naar grote bedrijven als Merrill Lynch, waar je meer geld kunt verdienen", vertelt hij in een groot interview met The Guardian.

De oud-doelman is blij dat het huidige Ajax weer een eigen identiteit heeft. "In de jaren zeventig hadden we Cruijff, in de jaren tachtig hadden we Van Basten en Rijkaard, in de jaren negentig had je De Boertjes, Davids, Seedorf, Kluivert, Overmars en ikzelf. Daarna is het een tijdje stil geworden. Wij wilden weer een nieuwe generatie kennis laten maken met Ajax", vertelt Van der Sar. "Ik hoop dat elke voetballiefhebber ter wereld een 'second love' voor Ajax ontwikkelt. Dat ze genieten van ons aanvallende spel en van de manier waarop we jonge spelers opleiden."

Ajax versus de Europese reuzen
Tijdens het seizoen 2018/2019 nestelde Ajax zich plotseling tussen de Europese elite en stond het op de rand van de Champions League-finale. "Wij zijn een club met een grote naam, maar met een relatief klein budget, die vecht tegen de grote jongens: fantastisch om die strijd mee te maken. Wij worden niet onderhouden door één vermogende investeerder, dat maakt ons uniek."

Ajax zal wel moeten dealen met tegenvallende wedstrijdinkomsten, als gevolg van de coronacrisis. Tijdens het seizoen '18/'19 harkte Ajax 53 miljoen euro binnen. "Maar als het stadion het hele seizoen slechts voor 22 procent gevuld kan worden... 22 procent van 53 miljoen is 11,5 miljoen, dus daar verliezen wij 41,5 miljoen op." De Amsterdammers hebben voorlopig echter genoeg financiële reserves. "Het is belangrijk om een back-up te hebben als we het één jaar zonder Champions League-inkomsten of uitgaande transfers moeten doen. Wij hebben momenteel meer reserves dan de clubs die in Europa de dienst uitmaken."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Poll

Gaat Ajax dit seizoen overwinteren in de Champions League?

(4533 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws