Eerste bekerronde valt nét binnen lockdownperiode: 'Specifieke gevallen bekijken'

Eerste bekerronde valt nét binnen lockdownperiode: 'Specifieke gevallen bekijken'

14-10-2020 10:35
39

Mark Rutte en Hugo de Jonge hebben gesproken: de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie gaan voorlopig door, maar het amateurvoetbal wordt de komende weken stilgelegd. De gedeeltelijke lockdown in Nederland heeft de KNVB een extra hoofdpijndossier opgeleverd: wat moet er gebeuren met de eerstvolgende speelronde in de KNVB Beker, waarin profs én amateurs uitkomen?

Quick Boys en RODA '46 werkten dinsdagavond – circa 24 uur voordat de nieuwe maatregelen in zullen gaan – de laatste wedstrijd van de bekervoorrondes af. De thuisploeg won voor lege Katwijkse tribunes met 5-0 en is één van de 26 amateurclubs die zich in de eerste bekerronde mag melden.

Maar mogen de clubs uit de Tweede en Derde Divisie en alle lagere klassen wel in actie komen? De komende speelronde staat namelijk gepland voor maandag 26, dinsdag 27 oktober en woensdag 28 oktober: aan het einde van de aangekondigde lockdownperiode, die voorlopig twee weken zal duren.

De voetbalbond zal dus om de tafel moeten met de overheid. "De maatregelen worden altijd op hoofdlijnen bekendgemaakt waarna er nog gekeken moet worden naar de uitwerking hiervan voor sommige specifieke gevallen", aldus de KNVB in een reactie tegenover VoetbalPrimeur. "Dat geldt ook voor de KNVB Beker, waarin amateurs uitkomen tegen profclubs."

Ook de voortgang van de Eredivisie voor vrouwen moet nog besproken worden: de KNVB verwacht dat er ook op het hoogste damesniveau doorgespeeld kan worden, laat de voetbalbond weten. De voetbalbond plaatste dinsdag na de persconferentie van Rutte en De Jonge een statement. Men gaat voorlopig uit van een pauze van twee weken, maar de kans is uiteraard groot dat de amateurcompetities langer stil zullen liggen. 'In overleg met NOC*NSF en het ministerie van VWS wordt er hard gewerkt aan het verduidelijken van alle maatregelen voor het amateurvoetbal', aldus de KNVB.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)