Verbijstering na charge op Van Dijk: 'Noemden dit overtreding met doodsverachting'

Verbijstering na charge op Van Dijk: 'Noemden dit overtreding met doodsverachting'

Gepubliceerd: zondag 18 oktober 2020 om 07:19zo 18-10-2020 om 07:19

Mario van der Ende, voormalig topscheidsrechter op de Nederlandse en Europese velden, kon niet begrijpen waarom Jordan Pickford (Everton) in de Merseyside Derby op het veld mocht blijven staan na zijn charge op Virgil van Dijk.

In de tijd dat Van der Ende zelf nog actief was hadden scheidsrechters een eigen term voor de actie van Pickford, waarbij Van Dijk geblesseerd raakte. "Wij noemden dit een overtreding met doodsverachting", vertelt hij in een interview met De Telegraaf. "Geen discussie mogelijk: hier had rood moeten worden getoond of door de VAR moeten worden ingegrepen."

Vanwege buitenspel dat aan de situatie voorafging kwam de bal niet op de stip. Dat is het enige dat volgens de ex-toparbiter klopt aan de uitleg van Michael Oliver, dienstdoend scheidsrechter op Goodison Park. "Hij had Everton een indirecte vrije trap moeten geven en Pickford rood. Natuurlijk kan dat. Als een speler natrapt of iemand een klap voor zijn hoofd geeft als het spel stilligt, is het ook wegwezen."

Uiteindelijk mocht de goalie van The Toffees blijven staan en moest Van Dijk met en ogenschijnlijk zware blessure van het veld. "Onbegrijpelijk dat de VAR niet ingrijpt", duidt Van der Ende. "Hier had hij zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Zodra de Engelse arbiters op hun eiland zijn, gelden er eigen regels. Tijdens internationale duels fluiten de Engelsen veel meer volgens de letter van de wet."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws