Dubbel Eredivisie-record lonkt: aantal penalty's en rode kaarten stijgt explosief

Dubbel Eredivisie-record lonkt: aantal penalty's en rode kaarten stijgt explosief

Gepubliceerd: maandag 19 oktober 2020 om 12:15ma 19-10-2020 om 12:15

Laatste update: maandag 19 oktober 2020 om 16:55ma 19-10-2020 om 16:55

Vijf speelrondes achter de rug, nog 29 te gaan: maar de afdeling tuchtzaken van de KNVB heeft nu al overuren gedraaid. Het aantal strafschoppen en rode kaarten op de Eredivisie-velden rijst de pan uit. VoetbalPrimeur zet de cijfers op een rijtje.

Penalty's
Sinds de VAR in 2018 werd ingevoerd, is het aantal gegeven penalty's explosief gestegen. Tijdens het debuutseizoen van de videoarbiter werd direct een penaltyrecord gevestigd: de bal ging 103 keer op de stip tijdens het seizoen 2018/2019, een gemiddelde van net geen één strafschop per drie Eredivisie-wedstrijden. Dit record leek na één jaar al uit de boeken te verdwijnen, maar de uitbraak van het coronavirus voorkwam dat: na 26 speelrondes waren er liefst 91 penalty's gegeven en lag het gemiddelde op bijna veertig procent.

Dit seizoen gaan we een nieuwe recordpoging wagen. Tijdens de voorbije speelronde werd een flinke inhaalslag gemaakt: Heracles Almelo, VVV-Venlo, FC Twente, Sparta en PEC Zwolle mochten allemaal aanleggen, Ajax kreeg zelfs twee penalty's. De teller staat na 43 wedstrijden al op 23 strafschoppen – en dan tellen we de overgenomen pingel tijdens Feyenoord-ADO Den Haag niet eens mee – gemiddeld net iets meer dan één per twee wedstrijden. In dit tempo is het record van 2018/2019 begin maart al gesneuveld.

Het grote aantal strafschoppen kan niet los worden gezien van de nieuwe handsregels: bewust of onbewust, als een bal onder de oksel komt, is het automatisch hands. Zaterdag en zondag waren Miquel Nelom (Willem II) en Sherel Floranus (sc Heerenveen) de klos nadat ze de bal tegen de hand of arm kregen: het waren de achtste en negende strafschop wegens hands van dit seizoen. Spartaan Mica Pinto heeft hierdoor zelfs al twee penalty's tegen gekregen.

Rode kaarten
Diezelfde Pinto kreeg voor één van zijn twee handsballen een rode kaart. De geboren Luxemburger met Portugese roots bevindt zich daarmee in goed gezelschap: dit seizoen werd er al vijftien keer rood getrokken, voor onder meer Nicolás Tagliafico (Ajax), Marco Bizot (AZ) en Oussama Tannane (Vitesse).

Ook qua rode kaarten is de Eredivisie op weg naar een seizoensrecord. Tijdens het seizoen 2012/2013 werd er 84 keer een speler van het veld gestuurd, gemiddeld één rode kaart per vier wedstrijden. Dit seizoen zijn er gemiddeld drie per speelronde uitgedeeld. We liggen dan ook voor op het schema van 2012/2013: vijftien om veertien rode kaarten na speelronde vijf. Bovendien hebben we nog twee inhaalwedstrijden tegoed. Gaan we de magische grens van honderd rode kaarten halen?

Het aantal rode kaarten voor handsgevallen viel dan weer mee. Alleen FC Emmen-back Glenn Bijl en de eerder genoemde Pinto en Tagliafico moesten de kleedkamer opzoeken als gevolg van een handsbal. De rode kaarten van Bijl en Pinto werden bovendien geseponeerd door de tuchtcommissie, die ongetwijfeld nog vaker in actie gaat komen dit seizoen.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws