Van der Ende scherp: 'Lijkt me duidelijk dat hij niet klaar is voor de Eredivisie'

Van der Ende scherp: 'Lijkt me duidelijk dat hij niet klaar is voor de Eredivisie'

26-10-2020 14:45 Laatste update: 14:46
101

De teruggedraaide penalty bij Vitesse-PSV, de afgekeurde treffer van Jan-Arie van der Heijden bij PEC Zwolle-Willem II en het schutteren van video-arbiter Christaan Bax bij Sparta-Heracles Almelo: het was een druk weekend voor het scheidsrechterskorps. VoetbalPrimeur bespreekt het met voormalig scheidsrechter Mario van der Ende, die af en toe met verbazing zat te kijken.

De scheidsrechters lagen afgelopen weekend meermaals onder vuur. Het meest besproken moment: de teruggedraaide penalty bij Vitesse-PSV. Bas Nijhuis legde de bal in eerste instantie op de stip na een duel tussen Eli Dasa en Jorrit Hendrix, maar kwam na inmenging van VAR Danny Makkelie terug op die beslissing.

"Ik vond het een terechte strafschop die hij in het begin gaf. Het is gewoon het ten val brengen van een tegenstander", reageert Van der Ende verontwaardigd. "Het is voor mij verbazingwekkend dat deze is teruggedraaid. Dasa gaat totaal niet voor de bal, die loopt toch gewoon in de rug van de tegenstander?"

Het zorgde voor een woede-uitbarsting bij PSV-trainer Roger Schmidt, die Nijhuis als 'arrogant' bestempelde. Van der Ende begrijpt de woede bij de Duitser. "Als aan hem gevraagd wordt: hoe kijk jij naar die beslissing? Dan mag hij daar toch wat van zeggen? We vragen allemaal om transparantie. Als Schmidt een normale vraag aan Nijhuis stelt en vervolgens vindt dat hij arrogant bejegend wordt, dan mag hij dat toch gewoon aangeven in de media?"

Van der Ende zag het in Venlo, bij VVV-Ajax, juist wél goed gaan. Christian Kum werd na inmenging van de VAR met een directe rode kaart van het veld gestuurd na een forse overtreding op Antony. "Dat vond ik een goede beslissing. Makkelie floot die wedstrijd, hij krijgt deze week de Champions League-wedstrijd tussen Juventus en FC Barcelona. Een fantastisch affiche, maar ik hoop dat hij bij dit soort situaties, vergelijkbaar met de overtreding van Kum, meteen rood geeft en wat scherper is in zijn waarneming."

PEC Zwolle - Willem II
De VAR van dienst bij PEC tegen Willem II had zaterdagavond voldoende te doen. Alex Bos riep arbiter Martin Pérez meerdere malen naar het beeldscherm. "Pérez geeft twee keer een strafschop in situaties waarvan ik denk: hoe kan je dat zo beoordelen, als de overtreding twee keer duidelijk buiten het strafschopgebied wordt gemaakt?"

Waar de VAR twee keer goed ingreep bij deze situaties, had Van der Ende wel het een en ander aan te merken op het afgekeurde doelpunt van Van der Heijden. "Het is opvallend dat dit doelpunt werd afgekeurd. Het kan nooit hinderlijk buitenspel zijn geweest."

'VAR-wedstrijd' Sparta - Heracles
De wedstrijd tussen Sparta en Heracles kan gerust dé 'VAR-wedstrijd' van het afgelopen weekeinde worden genoemd. Er werd verzuimd het doelpunt van Lennart Thy af te keuren, het moment tussen Rai Vloet en Adil Auassar leverde de nodige commotie op en volgens de spelregels had Deroy Duarte er met rood vanaf gemoeten.

"Volgens de spelregels had het doelpunt van Thy gewoon afgekeurd moeten worden", start Van der Ende. "Er staat in de spelregels dat een doelpunt bij hands afgekeurd moet worden, zelfs als het onopzettelijk is."

Bij het moment tussen Vloet en Thy leek de scheidsrechter van dienst, Serdar Gözübüyük, de beslissing over te laten aan VAR Bax. Die ging echter flink in de fout, stelt Van der Ende. "Ik hoorde dat Gözübüyük alleen de beelden te zien kreeg van een trappende Auassar toen hij voor het beeldscherm stond. Ze hadden er allebei af gemoeten, nu staat het weer onder het kopje 'willekeur'. En Duarte had aan het einde van de wedstrijd, volgens de spelregels, gewoon rood moeten krijgen."

Genoeg momenten om over na te praten dus. Van der Ende geeft Bax er flink van langs. "Het heeft simpelweg met kwaliteit te maken, in dit geval bij Bax. Ik heb geen idee wat er door zijn hoofd ging. Je hebt mensen die op dit niveau thuishoren, en mensen die er niet thuishoren. Het lijkt me duidelijk dat Bax de laatste weken laat zien dat hij nog niet klaar is om op het hoogste niveau actief te zijn. Zolang je als scheidsrechter bij de KNVB met een zeventje slaagt in plaats van met een tien, blijf je niet het uiterste eisen van een scheidsrechter", sluit Van der Ende af.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie