Zes conclusies: Traoré pakt kans, ongepolijste Klaassen werkt zich snot voor ogen

27-10-2020 23:45
88

Ajax gaf tegen Atalanta Bergamo een 0-2 voorsprong uit handen en reist terug naar Amsterdam met één punt op zak. Duván Zapata zorgde er met twee treffers voor dat de thuisploeg op gelijke hoogte kwam. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na een avondje Champions League-voetbal.

Overwinning uit handen gegeven
Het zag er goed uit voor Ajax na één helft spelen in Bergamo, maar na rust gaven de Amsterdammers de 0-2 voorsprong uit handen. Geen drie punten dus, maar één. Bij een overwinning had Ajax weer volop meegedaan in Groep D, maar door het punt in Italië is er in ieder geval nog niets verloren. Het is wel van belang dat Ajax in het aanstaande tweeluik met FC Midtjylland de eerste overwinningen gaat boeken, wil het serieus meedoen om overwintering in de Champions League.

Traoré-keuze pakt goed uit
Lassina Traoré mocht het na zijn uitstekende optreden tegen VVV-Venlo van afgelopen zaterdag ook tegen Atalanta in de spits proberen van trainer Erik ten Hag. Hij stelde wederom niet teleur: de spits versierde een penalty in duel met Robin Gosens en tekende zelfs de 0-2 aan na grabbelen van Atalanta-keeper Marco Sportiello. Hij lijkt het aanspeelpunt dat Ajax zo lang miste centraal in de aanval.

Klaassen bewijst waarde voor Ajax
Even gepolijst mag het dan wel niet zijn bij de teruggekeerde Klaassen, hij werkt zich wél het snot voor de ogen. Bewees tegen Atalanta zijn waarde met een aantal belangrijke onderscheppingen, maakte flink wat meters en bewaakte de balans op het middenveld. Kon het ene moment in zijn eigen strafschopgebied een bal wegwerken, om zich na de omschakeling aan de andere kant van het veld te melden. Alsof hij nooit weg is geweest bij de club uit Amsterdam.

Aanvallende intenties doen Ajax de das om
Ajax staat erom bekend altijd aanvallend te denken, maar dat zorgde er tegen Atalanta voor dat er teveel ruimtes achter de laatste linie vielen. Door constant hoog te blijven staan, zelfs bij een 0-2 voorsprong, werden Perr Schuurs en Daley Blind onnodig in de problemen gebracht tegen de snelle aanvallers van Atalanta. Het leverde de Italiaanse ploeg twee doelpunten op, waardoor het alsnog een punt overhield aan het duel.

Smaakmaker Antony haalt einde niet
De Braziliaan bewees tegen Atalanta weer eens waarom Ajax een recordbedrag voor hem neerlegde bij São Paulo. Antony was een plaag voor de Atalanta-defensie, speelde Hans Hateboer op geweldige wijze door de benen en kwam nog dicht bij de winnende treffer. Een flinke tegenvaller voor Ajax dat de aanvaller het veld in de blessuretijd van de wedstrijd per brancard moest verlaten na een charge van Ruslan Malinovskyi. Het is te hopen dat de blessure meevalt.

Problemen na snelle gele kaarten
Na 25 minuten spelen in Bergamo hadden Lassina Traoré, Davy Klaassen en Noussair Mazraoui al een gele kaart te pakken. Niet handig tegen de snelle en wendbare spelers van Atalanta, vooral voor Mazraoui. De rechtsback solliciteerde in de tweede helft naar een tweede gele prent en haalde het einde van de wedstrijd niet: Ten Hag haalde hem na 56 minuten spelen naar de kant, waardoor Sean Klaiber zijn Champions League-opwachting in het shirt van Ajax mocht maken.