Tijdlijn: waar het misging voor Bartomeu als president van FC Barcelona

Tijdlijn: waar het misging voor Bartomeu als president van FC Barcelona

Gepubliceerd: woensdag 28 oktober 2020 om 11:15wo 28-10-2020 om 11:15

Laatste update: woensdag 28 oktober 2020 om 12:27wo 28-10-2020 om 12:27

De soap is voorbij. Dat waar de socios (de leden van FC Barcelona) al maanden om vroegen, het vertrek van president Josep Maria Bartomeu, is sinds dinsdagavond definitief. In een persconferentie kondigde de voorzitter zijn vertrek bij de club aan. Een reis door de zes jaar van Bartomeu bij de Spaanse grootmacht.

23 januari 2014
De dag waarop het allemaal begint voor Bartomeu bij FC Barcelona. Hij neemt het voorzittersstokje over van Sandro Rosell, die de vier jaren daarvoor als president van de club actief was. Bartomeu was van 2003 tot 2005 al actief als directeur bij de basketbaltak van de club. Hij stapte destijds op uit onvrede over het beleid van Laporta, destijds de voorzitter van Barcelona.

In 2010 keerde hij samen met Sandro Rosell terug bij de club en na het aftreden van Rosell als voorzitter nam Bartomeu het stokje op 23 januari 2014 op interim-basis over.

19 juli 2015
Bartomeu schrijft begin 2015 verkiezingen uit, die hij in juli van dat jaar wint. Bartomeu krijgt 25.823 stemmen (54,63 procent), waarmee hij Joan Laporta (15.615 stemmen), Agustí Benedito (3.386 stemmen) en Toni Freixa (1.750 stemmen) achter zich laat. Bartomeu wordt voor zes jaar herkozen, tot maart van 2021.

1 maart 2017
De eerste vertrekkende trainer onder het bewind van Bartomeu als voorzitter van Barcelona is een feit (het vertrek van Gerardo Martino aan het begin van zijn bewindsperiode niet meegerekend). Luis Enrique maakt na een succesvolle periode van drie seizoenen bekend aan het einde van het seizoen te stoppen in Camp Nou. Op 29 mei 2017, ruim voor het nieuwe seizoen, wordt Ernesto Valverde gepresenteerd als zijn opvolger.

3 augustus 2017
Na zijn herverkiezing in 2015 gaat Bartomeu bezig om de financiële situatie van de club te verbeteren. Met de verkoop van een van de sterspelers, Neymar, zet hij een flinke stap in de goede richting. Paris Saint-Germain betaalt 222 miljoen euro voor de Braziliaan en maakt hem in één klap de duurste speler ooit.

Het vertrek van Neymar valt echter niet in goede aarde bij Lionel Messi én een groot gedeelte van de fans, waardoor Bartomeu al snel op zoek moet naar een waardige vervanger voor de aanvaller.

28 augustus 2017
Het antwoord van Bartomeu op de kritiek van buitenaf laat niet lang op zich wachten. Eind augustus presenteert Barcelona Borussia Dortmund-sensatie Ousmane Dembélé, die voor 105 miljoen euro plus 42 miljoen euro aan mogelijke bonussen overkomt. Tijdens de winterse transferperiode van dat seizoen komt ook Phillipe Coutinho naar de club.

Het zijn, samen met de komst van Antoine Griezmann, de grootste transfers uit het tijdperk Bartomeu, maar geen van de drie weet een onuitwisbare indruk te maken. In totaal haalt Bartomeu in zijn termijn als president 39 nieuwe spelers naar de club.

23 januari 2019
Ajax en Barcelona maken bekend dat Frenkie de Jong aan het einde van dat seizoen de overstap naar Camp Nou maakt. Ajax ontvangt een transferbedrag van minimaal 75 miljoen euro, door bonussen kan dit bedrag oplopen tot 86 miljoen euro.

13 januari 2020
Barcelona kondigt het ontslag van trainer Valverde aan. Een beslissing die bij veel supporters in verkeerde aarde valt, aangezien Valverde er bij de spelers en de fans goed opstaat. Het jaar daarvoor won hij nog de Primera División, maar halverwege het volgende seizoen staat hij op straat. Het blijkt het einde van een relatief rustige tijd bij de Spaanse grootmacht.

Barça heeft de opvolger van Valverde dezelfde dag al klaarstaan: Quique Setién komt over van Real Betis. Het levert Bartomeu kritiek op. Setién heeft het de jaren daarvoor prima gedaan met Betis, maar heeft nog geen ervaring bij een topclub.

14 augustus 2020
Het avontuur van Setién bij Barcelona duurt slechts acht maanden. De historische 2-8 nederlaag tegen Bayern München in de Champions League doet de trainer de das om. Bartomeu gooit Setién op straat en de zoektocht naar de volgende nieuwe trainer begint.

In de spelersgroep - en bij Lionel Messi in het bijzonder - richt de frustratie zich echter niet op Setién, maar op president Bartomeu. De Argentijnse sterspeler geeft aan te willen vertrekken bij de club. Het is het begin van een verhitte strijd tussen Bartomeu en Messi.

19 augustus 2020
Ronald Koeman is de nieuwe trainer van Barcelona. De Nederlander moet het team, mét Messi, weer op de rails krijgen na het debacle tegen Bayern. De verhitte strijd tussen Messi en Bartomeu gaat ondertussen gewoon door: de Argentijn wil koste wat kost vertrekken, Bartomeu wil zijn presidentschap redden en dreigt met een rechtszaak.

20 augustus 2020
Koeman hoopt Messi, net als Bartomeu, te verleiden tot een langer verblijft in Camp Nou. Zijn poging helpt echter niet: Messi is niet van plan langer bij de club te blijven en wil een vertrek forceren.

22 augustus 2020
Details van het gesprek tussen Koeman en Messi lekken uit in de Spaanse media. De aanvaller is woedend en richt zijn pijlen op president Bartomeu. Messi is van mening dat Bartomeu hem in een kwaad daglicht probeert te stellen na zijn vertrekwens.

2 september 2020
De climax in de Messi-soap nadert. Vader Jorge Messi arriveert in Barcelona om het gesprek aan te gaan met Bartomeu. Zijn wens is duidelijk: zoon Lionel wil vertrekken bij de club en hoopt op de medewerking van de Barcelona-president.

3 september 2020
De eerste details van het gesprek tussen Jorge Messi en Bartomeu komen naar buiten. Het lijkt erop dat er een doorbraak is, in het voordeel van Barcelona. Een bevestiging is er nog niet, maar het lijkt er niet op dat deze nog lang op zich laat wachten.

4 september 2020
Bartomeu kan opgelucht ademhalen. Messi vertrekt niet bij Barcelona en dient zijn contract tot de zomer van 2021 uit. Tevreden is de Argentijn echter niet: er lijkt een niet te herstellen barst in de al niet zo beste relatie tussen Messi en Bartomeu te zijn ontstaan.

17 september 2020
De rust in Camp Nou, na het positieve Messi-nieuws, houdt niet lang aan. Er wordt bekend dat de socios van de club een motie van wantrouwen in gaan dienen tegen Bartomeu na alle commotie van de afgelopen periode.

2 oktober 2020
Het is officieel: Sergiño Dest is een speler van Barcelona. De back komt over van Ajax en is, zo blijkt later, de laatste aanwinst uit het tijdperk Bartomeu.

7 oktober 2020
Vijf dagen na het Dest-nieuws in Camp Nou wordt bekend dat de socios de benodigde 16.500 handtekeningen hebben opgehaald om een motie van wantrouwen in te dienen tegen Bartomeu. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de club en de voorzitter met een reactie gaan komen.

26 oktober 2020
De dag van de waarheid voor Bartomeu. De president lijkt in eerste instantie nog te zoeken naar een mogelijkheid om termijn bij de club, tot maart 2021, uit te zitten. Spaanse media berichten dat Bartomeu zijn termijn afmaakt, maar een officieel bericht van de club laat op zich wachten.

27 oktober 2020
Einde verhaal voor Bartomeu: na zes jaar als voorzitter van de club legt hij zijn taken neer. Tijdens een persconferentie maakt de Barcelona-president bekend een punt te zetten achter zijn tijd als voorzitter van de club. Ook de collega-bestuursleden van Bartomeu stappen op. De nieuwe presidentsverkiezingen staan gepland voor 2021, maar deze worden mogelijk naar voren gehaald.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws