Ajax krijgt drie penalty's en wint van dapper Fortuna: Brobbey zet traditie voort

Ajax krijgt drie penalty's en wint van dapper Fortuna: Brobbey zet traditie voort

31-10-2020 21:53 Laatste update: 22:02
274

Ajax heeft zaterdagavond zijn koppositie in de Eredivisie behouden tijdens een 'tussendoorwedstrijd' tegen Fortuna Sittard. De Amsterdammers kwamen verrassend op achterstand en speelden ook niet overtuigend, maar wonnen uiteindelijk – mede dankzij drie penalty's – met 5-2: Brian Brobbey zette een Amsterdamse traditie voort en fleurde zijn Ajax-debuut in de slotfase op met een doelpunt.

Erik ten Hag moest het doen zonder Nicolás Tagliafico en hield Dusan Tadic op de bank. Fortuna was bij aanvang de nummer laatst met twee punten, maar kwam brutaal op voorsprong in de Johan Cruijff Arena. Zian Flemming behield het overzicht en vond George Cox: de opgestoomde linksback kon ongehinderd voor 0-1 zorgen. Fortuna had er zin in en mocht zelfs ruiken aan de 0-2. Sebastian Polter kreeg de grootste kans, maar slaagde er niet in om Andre Onana te passeren.

Na een uur spelen was het Ajax dat toesloeg. Arbiter Siemen Mulder kende na licht contact tussen Lassina Traoré en Ben Rienstra een penalty toe aan de thuisploeg: Davy Klaassen schoot via de vingertoppen van Yanick van Osch – die de voorkeur had gekregen boven Alexei Koselev – tegen de paal, maar kon in de rebound alsnog voor 1-1 zorgen. Op slag van rust sloeg Klaassen nog eens toe in de rebound: Traoré kopte de bal tegen de lat, maar Klaassen was attent en maakte zijn tweede van de avond.

Ook in de tweede helft ging het niet vanzelf voor Ajax. Fortuna claimde nog een strafschop na een botsing tussen Flemming en Onana en Martin Angha miste in de slotfase een uitgelezen kopkans. Vrijwel direct na dat moment werd de wedstrijd in het slot gegooid. David Neres frommelde zich een weg door het strafschopgebied en trof de paal, waarna de pas ingevallen Brobbey de bal binnen liep: 3-1. Kort voor tijd werd het ook nog 4-1: de VAR zag hands van Angha, Mulder wees opnieuw naar de stip en invaller Tadic pikte ook zijn doelpuntje mee.

Strafschop nummer drie volgde in de extra tijd, na hands van Lazaros Rota: Quincy Promes mocht van Tadic de 5-1 aantekenen. Het slotakkoord was voor Cox: de linksback verraste Onana met een knal van afstand en maakte zijn tweede van de avond. Ajax kan nu toewerken naar de Champions League-wedstrijd tegen FC Midtjylland van dinsdagavond. Fortuna mag vrijdag tegen PEC Zwolle proberen om alsnog zijn eerste Eredivisie-zege van het seizoen te boeken.