Vitesse speelt één uur lang met zijn tienen, maar meldt zich weer naast Ajax

Vitesse speelt één uur lang met zijn tienen, maar meldt zich weer naast Ajax

08-11-2020 16:20
79

Vitesse heeft Ajax weer bijgehaald en blijft de komende twee weken samen met de Amsterdammers aan kop van de Eredivisie staan. De ploeg van Thomas Letsch leek op weg naar een monsterzege op FC Emmen, maar moest een uur lang met tien man spelen: de drie punten kwamen desondanks niet serieus in gevaar na de rode kaart voor Riechedly Bazoer.

Het furieus startende Vitesse kon weer beschikken over uitblinker Oussama Tannane: de spelmaker fleurde zijn rentree op met twee goals binnen een half uur tijd. Eerst benutte hij een penalty, na een lompe overtreding van doelman Felix Wiedwald op Armando Broja: 1-0. Even later verraste hij Wiedwald met een strak schot vanuit de tweede lijn, dat in de verre hoek eindigde: 2-0. De schade had nóg groter kunnen zijn voor de gasten, maar een vroege treffer van Broja werd afgekeurd wegens buitenspel.

Vlak na de 2-0 van Tannane stond Vitesse plots met één man minder. Arbiter Manschot zag Bazoer een overtreding maken op Michael Chacón en gaf daarvoor een gele kaart: na ingrijpen van de VAR werd deze echter 'opgewaardeerd' naar een rode kaart. Vitesse trok zich vervolgens terug, maar maakte er nog vóór rust 3-0 van. Loïs Openda pikte een subtiel steekpassje van Thomas Bruns op, kwam oog in oog met Wiedwald en vond de verre hoek.

Ook in de tweede helft was het éénrichtingsverkeer op de helft van Vitesse. Emmen kwam aanvankelijk niet verder dan wat speldenprikjes, maar had na een uur spelen wél de aansluitingstreffer te pakken: invaller Luciano Carty haalde de achterlijn en trok voor, Michael de Leeuw gaf het laatste zetje. Carty verzuimde kort daarna om de spanning serieus op te voeren: de man van de assists op De Leeuw kreeg een opgelegde kans om zelf te scoren, maar schoof de bal jammerlijk naast. Vitesse speelde de tijd vol en Emmen werd alleen nog gevaarlijk via Sergio Peña: zijn afstandspoging werd echter knap gepareerd door Remko Pasveer.

De tien van Vitesse haalden zonder zorgen het laatste fluitsignaal: Maximilian Wittek was in de absolute slotfase zelfs nog dichtbij de 4-1. De Arnhemmers komen op 21 punten uit acht wedstrijden: evenveel als Ajax, dat echter in het voordeel is qua doelsaldo. FC Emmen wacht nog steeds op zijn eerste zege en blijft juist op een gedeelde laatste plaats staan, met Fortuna Sittard.