De Mos ziet rooskleurige Oranje-toekomst: 'Bij Ajax breken alweer jongens door'

De Mos ziet rooskleurige Oranje-toekomst: 'Bij Ajax breken alweer jongens door'

12-11-2020 09:33
68

Frank de Boer wacht nog altijd op zijn eerste overwinning als bondscoach van het Nederlands elftal, maar daar tilt Aad de Mos nog niet te zwaar aan. De analist ziet de toekomst van Oranje redelijk rooskleurig in richting het EK van komend jaar.

De Mos weigert 'alle pluimen op de hoed van Koeman te steken'. "Hij heeft ook veel geluk gehad. De spelers maken de coach. Er zijn veel goeie, jonge Nederlanders die nú al presteren in het buitenland en ook bij Ajax zijn er alweer een paar jongens aan het doorbreken", zegt hij tegen Het Laatste Nieuws. "Bovendien zijn er ervaren steunpilaren die al jaren meedraaien. Spelers als Memphis, De Vrij, Van de Beek en Blind hebben al wat oorlogen meegemaakt."

Volgens De Mos kan Oranje verrassen tegen de toplanden. "Ik zie zwakheden bij Engeland, ik zag Italië wankelen tegen Nederland, ik zie véél zwakheden bij Duitsland en toch ook bij de Rode Duivels." Juist met de 'kleintjes' heeft Nederland moeite. "Dan moet Nederland het initiatief nemen en kunnen ze gepakt worden op de tegenaanval. Daar heeft De Boer nog werk."

De Mos vindt het van groot belang dat de steunpilaren fit zijn tijdens het EK. Voorlopig is Virgil van Dijk echter uit de roulatie. "Oranje kan iets betekenen volgende zomer, op voorwaarde dat de ploeg op volle sterkte is. Ik heb er vertrouwen in, ja. Ik zie op dit moment geen enkel land dat er met kop en schouders bovenuit steekt."

De Mos denkt dat Nederland er beter voorstaat dan België. "Oranje is nog aan het opbouwen, België had de voorbije toernooien moeten oogsten. Martínez probeert de selectie wel te verjongen, maar vervangers voor de echte toppers zal hij moeilijk vinden. De Boer heeft meer opties."